Predsjednici u planu inozemstvo

Ne drži je mjesto: Grabar-Kitarović odlazi iz Hrvatske čim joj prestane mandat

Dražen Ciglenečki

Zašto joj je problem izjaviti da će biti kandidatkinja HDZ-a - Kolinda Grabar-Kitarović / Foto M. LUKUNIC/PIXSELL

Zašto joj je problem izjaviti da će biti kandidatkinja HDZ-a - Kolinda Grabar-Kitarović / Foto M. LUKUNIC/PIXSELL

Predsjednica je potvrdila da će, kad ostane bez dužnosti predsjednice, ponovo napustiti Hrvatsku. Nju je zamislila tek kao mjesto u kojem će se skrasiti kad se jednom umirovi. U kampanjama Milanovića i Škore ovo je izazvalo pravo oduševljenje



ZAGREB Kolinda Grabar-Kitarović dala je tijekom svog predsjedničkog mandata dosta neobičnih intervjua, ali sve ih je nadmašila u utorak navečer razgovorom za Novu tv. Tijekom prijema povodom Dana državnosti stala je pred televizijsku kameru i djelovala potpuno nepripremljeno, čak konfuzno.


Opravdavajući stalno odgađanje objave svoje predsjedničke kandidature ustvrdila je, primjerice, da su u SAD-u izbori u studenom, a da se kandidature ističu u kolovozu. Što je to trebalo značiti? Predsjednik Donald Trump je neki dan, 18 mjeseci prije izbora, službeno započeo svoju kampanju.



Budući da Kolinda Grabar-Kitarović odbija ući u predsjedničku kampanju, Plenković je prislijen preuzeti na sebe ulogu njezinog surogata. Jučer je on komentirao kandidaturu Miroslava Škore.– Škorine poruke oslanjaju se na neke populističke teze. Drago mi je da se poput HDZ-a poziva na predsjednika Tuđmana. Na kraju krajeva on je i bio u HDZ-u. Sjećam ga se iz kampanje Mate Granića- izjavio je Plenković za Hrvatski radio. On je, naime, 2000. bio šef HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Granića. Sam Granić nam je rekao da je Škoro, zajedno s Terezom Kesovijom, pjevao u njegovoj kampanji.– Sa Škorom sam uvijek bio u korektnim odnosima,- kazao nam je Granić.Zanimljivo je to jer Škorini podržavatelji, primjerice oni iz platforme Hrvatski suverenisti, guraju slogan – glas za Kolindu je glas za Matu Granića. No, Granić i Škoro, eto, nisu nikakvi neprijatelji nego su, štoviše, u dobrim odnosima.




Ipak, ključna je poruka Kolinde Grabar-Kitarović bila da se ona 2014. vratila u Hrvatsku da bi bila predsjednica Republike i da će, kad to više ne bude, posao opet potražiti negdje u inozemstvu.


– Želim predsjednički mandat odraditi do kraja. Što će biti nakon toga ne znam, narod će odlučiti. Ne bojim se ničega. Posla uvijek ima u svijetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore – izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.



Miroslav Škoro je u nedjelju ujutro, snimljenom porukom, objavio kandidaturu, a od tada s javnošću povremeno komunicira samo putem Facebooka. Jučer je tako zahvalio europskoj zastupnici Ruži Tomašić, koja mu je, također video klipom, izrazila podršku. »Miroslav Škoro je političar, glazbenik, poduzetnik, sve ono što čini jednog čovjeka kompletnim. Čovjeka kojemu su temelji bogoljublje, domoljublje, čovjekoljublje. Imat ćemo predsjednika koji će Hrvatsku krojiti po mjeri čovjeka i kakvu je hrvatski narod zaslužio«, rekla je Ruža Tomašić. Ruža Tomašić, zbog viroze, nije mogla doći na konferenciju za novinare Hrvatskih suverenista na Markovom trgu, na kojoj su se oni nedvosmisleno svrstali uz Škoru. Zalažemo se za jačanje funkcije predsjednika. Nama ne treba predsjednik koji će se naslikavati po Hrvatskoj, već predsjednik koji će slušati narod i biti mu na dispoziciji, izjavio je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.



Mirovina u Hrvatskoj Ona je na Pantovčak došla s pozicije pomoćnice tajnika NATO, a u Hrvatskoj se, otkrila je, ne namjerava zadržavati nakon što joj prestane predsjednički mandat.


U nevjerojatnom je to kontrastu s njezinim stalnim izljevima ljubavi prema Hrvatskoj. Ali, nije riječ o nečem što je predsjednici slučajno izletjelo iz usta i zbog čega je odmah zažalila.


Kolinda Grabar-Kitarović je, naime, jučer potvrdila da će, kad ostane bez dužnosti predsjednice Republike, ponovno napustiti Hrvatsku. Nju je zamislila tek kao mjesto u kojem će skrasiti kad se jednom umirovi.


– Često sam odlazila zbog školovanja i posla i uvijek sam se vraćala. Kako god moj život bude išao, mirovinu ću definitivno provesti u Hrvatskoj – rekla je predsjednica novinarima u Vukovaru. U kampanjama Zorana Milanovića i Miroslava Škore ove su riječi, naravno, izazvale pravo oduševljenje.


Nikome nije jasno što točno Kolinda Grabar-Kitarović smjera, ali njezino priznanje da joj obnašanje predsjedničke dužnosti predstavlja samo predah između dva posla u nekoj od međunarodnih institucija, ostali će kandidati sigurno eksploatirati sve do izbora.


Šutnja o podršci Milanović se još nije aktivno uključio u kampanju, pa su u njegovom stožeru zadužili potpredsjednika SDP-a Peđu Grbina da objasni što impliciraju izjave Kolinde Grabar-Kitarović.



Predsjednički kandidat SDP-a Milanović u subotu će se pojaviti u Supetru, na proslavi Dana grada. Prihvatio je poziv SDP-ove gradonačelnice Ivane Marković, poznate po osudi nedavnog napada navijača Hajduka na sezonske radnike Srbe iz Vukovara.



– Rekla je da će ili biti predsjednica ili će posao pronaći izvan Hrvatske, čime je hrvatskim građanima jasno kazala da nju u Hrvatskoj zanima jedino i isključivo vlast. Ako te vlasti nema, onda je za Hrvatsku boli briga – naglasio je Grbin. Nastavlja se i jako čudan odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Republike. 


Plenković je jučer, drugi dan zaredom, tvrdio da je Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja HDZ-a. Ali, ona to uporno ne želi reći. Novinari su je opet pitali o podršci HDZ-a, a predsjednica je samo ponovila da normalno radi svoj posao.


Zašto joj je problem barem izjaviti da će biti kandidatkinja HDZ-a, ali da će u kampanju ući tek nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, najesen? Teško se prisjetiti nečeg sličnog u Hrvatskoj, ali i europskoj politici, da lider neke stranke govori da je jedna osoba njihov kandidat za predsjednika Republike, a da dotični o tome šuti.


– Čini mi se da ona čeka rezultate idućih anketa i da će na temelju njih odlučiti hoće li se kandidirati. Ne znam što bi drugo bilo – pokušavao je jučer jedan Milanovićev suradnik pronaći racionalan odgovor što se zbiva s Kolindom Grabar-Kitarović.