Pad helikoptera

Nakon tragedije u Zlarinskom kanalu prizemljene sve Kiowe, državni vrh uputio sućut obitelji

Hina

PIXSELL

PIXSELL

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a



Premijer Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), poginuloga u padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior u Zlarinskom kanalu.


»U ime Vlade i svoje osobno, izražavam najdublju sućut obitelji poginulog pilota. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Naše su misli s njihovim obiteljima. Ministar Krstičević oformio je stručno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti ove tragične nesreće«, napisao je Plenković na Twitteru.


Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), član posade vojnog helikoptera Kiowa Warrior, poginuo je u padu helikoptera u more danas oko 11 sati, u Zlarinskom kanalu kod mjesta Zablaće. Za drugim članom se traga, izvijestio je MORH.




U helikopteru Kiowa Warrior HRZ-a bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja, u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.


MORH: Još nije utvrđen razlog pada helikoptera, obustavljen let svih Kiowa


Za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao, a dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior, izvijestili su u ponedjeljak Ministarstvo obrane i vojni vrh.


»Iz sada neutvrđenog razloga došlo je do pada vojnog helikoptera Kiowa s dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere i radnje u cilju njihova pronalaska i spašavanja, a jedan je pilot koji je pronađen je preminuo«, rekao je ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare izrazivši duboku sućut njegovoj obitelji.


U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Sukladno Pravilniku o zrakoplovnim nesrećama, Krstičević je formirao povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka te nesreće.


O događaju izvijestio je premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a poslije konferencije za medije najavio je posjet obiteljima, dodavši da su časnici već bili kod obitelji stradalih pilota.


Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov rekao je da je zapovijeđena obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne ustvrdi uzrok pada te da su pokrenuli sve mehanizme za traganje i spašavanje.


U područje pada upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronioca. Upućena je i brodica Zapovjedništva specijalnih snaga, koja će zajedno s timom ronioca Ministarstva unutarnjih poslova dalje provoditi aktivnosti u cilju pronalaženja drugoga tijela pilota.


Ustrojili su i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu.


Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izvijestio je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.


»Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo na obalu, gdje je počela reanimacija i pokušaj da ga se spasi. Međutim, nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500«, izvijestio je.


Prema trenutnim informacijama, na vrlo maloj visini došlo je do naglog udara u more i nije bilo nikakvih predznaka niti poziva. Olupina se nalazi na dubini od 30 metara i ronioci sudjeluju u potrazi kako bi se ustvrdilo nalazi li se tamo tijelo drugog pilota.


»Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne prikupimo sve podatke i izjave, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija«, tumači Križanec.


Riječ je o jednom od tehnički najboljih helikoptera s 500 sati leta od proizvodnje, što je u njihovom svijetu, tvrdi, novo.


Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.


Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.


Predsjednica s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera


Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila je u ponedjeljak da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.


Grabar Kitarović je navela da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o današnjem padu vojnog helikoptera Kiowe, koji pao u more između Zablaća i Zlarina.


»Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji«, rekla je predsjednica.


Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.


Milanović izrazio sućut obitelji poginuloga pilota


Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginulog u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu.


»Siguran sam kako će svi uključeni u akciju traganja i spašavanja učiniti sve kako bi što prije utvrdili sudbinu drugog pilota«, napisao je Milanović na facebooku.