Vremenska prognoza

Nakon tople subote, u nedjelju se vraća olujna bura: Evo što nas čeka idućih dana

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Sljedećih će se dana nastaviti nadmetanje oblaka, vedrine i sunca, uz samo pokoju kap kiše, uglavnom na kopnu u subotu. Magla će biti rijetka i kratkotrajna pojava. Zamjetniji vjetar će u subotu većinom izostati, ali će od nedjelje na Jadranu ponovno jačati bura, koja će uglavnom tijekom ponedjeljka i utorka ujutro ponegdje imati olujne udare, osobito podno Velebita. Temperatura zraka na Jadranu se neće znatnije mijenjati, a na kopnu će nakon toplije subote do srijede ponovno biti svježije, pri tlu uz mjestimičan slab mraz, najavljuje Zoran Vakula za HRT.


Subota će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačna sa sunčanim razdobljima. Ujutro mjestimice može biti magle, a tijekom dana ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar će biti uglavnom slab. Najniža temperatura od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 16 i 19 °C. Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također biti dosta oblaka, ali i sunčanog vremena. Mjestimice će puhati umjeren jugozapadnjak, a kao i na istoku, postojat će mogućnost za ponegdje malo kiše.


Na sjevernom Jadranu sunčanije, iako u prvome dijelu dana uz mnoštvo oblaka, na koje treba računati u gorju, gdje je i veća vjerojatnost za mjestimice vrlo malo kiše. Uz jugozapadni vjetar, na moru i zapadni te južni, najviša će dnevna temperatura biti malo viša nego u petak – od 19 do 21 °C u Istri i Hrvatskom primorju te između 14 i 17 °C u Lici i Gorskome kotaru. U Dalmaciji najviša dnevna temperatura zraja podjednaka kao na sjevernom Jadranu. Bit će većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uglavnom je u unutrašnjosti ponegdje moguće malo kiše. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenome i sjeverozapadnjak. I na jugu Hrvatske će prvi dio subote biti oblačniji od drugoga, kada će najviša temperatura zraka biti između 20 i 22 °C. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, na otvorenome i sjeverozapadni, a more mirno i malo valovito, samo ponegdje umjereno valovito.”




U nedjelju i ponedjeljak na kopnu još promjenljivo oblačno, potom u utorak uglavnom sunčano, ali s jutarnjom maglom, ponegdje pri tlu i slabim mrazom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a u ponedjeljak sjeveroistočni. Temperatura zraka će se još malo sniziti, a sredinom tjedna vjerojatno opet porasti, kao i količina oblaka na nebu, i vjerojatnost kiše.


Na Jadranu u nedjelju ponovno jačanje bure, koja će u ponedjeljak mjestimice imati i olujne udare, a u utorak opet slabjeti. Pritom će i na moru najsunčanije biti u utorak i srijedu, a uz promjenljivu naoblaku kiša je u ponedjeljak moguća većinom na otvorenome moru, u četvrtak i drugdje.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.