Diplomatski skandal

Nakon poljskog i ukrajinsko veleposlanstvo bijesno na HRT: “Ovo što radite je protiv Vlade”

Portal Novilist.hr

Foto screenshot Facebook

Foto screenshot Facebook

Uvjereni su da HRT ne može biti u suprotnosti službenom stavu Vlade RH, koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine



RIJEKA Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu zahtjeva javnu ispriku HRT-a zbog emitiranja zemljopisne karte, na kojoj je Krim prikazan kao dio Rusiji. Zahtjev su objavili na svom službenom Facebook profilu. Sporna karta prikazana je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HRT-a, za vrijeme intervjua s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović-Burić.


– Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj izražava oštri prosvjed vezan uz tehničku pogrešku ili svjesnu provokaciju, koja je nastala u programu Dnevnika od 2. prosinca, kada je tijekom intervjua s potpredsjednicom Vlade, ministricom vanjskih i europskih poslova gospođom Marijom Pejčinović-Burić na interaktivnoj karti u pozadini Autnomna Republika Krym, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije, piše otpravnik poslova Ukrajine u RH Jaroslav Simonov glavnoj urednici informativnog programa HRT-a Katarini Periša Čakarun.


Dodaje se da je Veleposlanstvo uvjereno da HRT, kao “autoritetni medijski resurs RH ne može biti u suprotnosti službenom stavu Vlade RH, koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijani integritet Ukrajine, a isto tako i konsolidiranoj poziciji EU, UN-a te drugih međunarodnih organizacija, koji su se čvrsto izjasnili o nepriznavanju okupacije i aneksije Kryma od strane Ruske Federacije”.




Veleposlanstvo se stoga obraća sa zahtjevom javne isprike “radi širenja iskrivljene informacije, te moli da se poduzmu mjere s ciljem sprječavanja ponavljanja takve situacije ubuduće”.



Podsjetimo, nedavno je HRT-u oštar demantij poslalo i poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Reagirali su na prilog u Dnevniku Hrvatske radio televizije, u kojem je javni servis informirao svoje gledateljstvo o svečanoj proslavi stote godišnjice povratka neovisnosti Poljske. Poljsko veleposlanstvo zahtijeva ispravak pojedinih navoda u prilogu Dnevnika, od kojih neke, kako upozorava, smatra skandaloznima.


Poljake je naročito uzrujalo jer je HRT riječi voditelja o “ekstremistima koji zahtijevaju etnički homogenu poljsku” popratio slikom govora poljskog predsjednika Dude.


– Smatramo to skandalzonom i nedopustivom manipulacijom, poručuju iz poljskog veleposlanstva.