Thomas Cook je prošlost

Najstarija svjetska turistička tvrtka je bankrotirala: Zamjenskim zrakoplovima iz Splita u Britaniju prevezeno 438 putnika

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Do kraja sezone, odnosno do kraja listopada bilo je planirano još desetak dolazaka zrakoplova britanske kompanije Thomas Cook u splitsku zračnu luku, koji bi dovezli putnike u Hrvatsku i vraćali ih u Veliku Britaniju.



SPLIT – Zbog bankrota britanske turističke tvrtke Thomas Cook danas je iz splitske zračne luke zamjenskim zrakoplovima u Veliku Britaniju prevezeno 438 putnika koji su se prvobitno trebali vratiti zrakoplovima sada propale kompanije, doznaje se u splitskoj zračnoj luci.


“Danas smo imali planirana dva leta avioprijevoznika Thomas Cook i to u 10,30 sati za London i u 11,30 za Manchester, ali su u novonastalim okolnostima britansko Ministarstvo prometa i njihova Vlada organizirali zamjenske zrakoplove, kojim su u planirano vrijeme u London i Manchester prevezena 438 putnika bez ikakvih poteškoća i zastoja,” rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj zračnoj luci Resnik.


Dodao je kako su tijekom organiziranja prijevoza britanskih državljana zamjenskim zrakoplovima u njihovu zemlju, u splitskoj zračnoj luci nazočili i predstavnici britanskog konzulata u Splitu.




Po Melvanovim riječima, do kraja sezone, odnosno do kraja listopada bilo je planirano još desetak dolazaka zrakoplova britanske kompanije Thomas Cook u splitsku zračnu luku, koji bi dovezli putnike u Hrvatsku i vraćali ih u Veliku Britaniju.


“Vjerujem da će prijevoz putnika koji su bili planirali povratak iz Splita u Britaniju zrakoplovima kompanije Thomas Cook biti, u slučaju potrebe, organiziran na sličan način kao što se to dogodilo i danas, to jest zamjenskim zrakoplovima,” kazao je Melvan.


Najstarija svjetska turistička tvrtka Thomas Cook danas je propala ostavljajući stotine tisuća putnika širom svijeta.


Tvrtka je upravljala hotelima, odmaralištima i zrakoplovima koji su ugostili 19 milijuna ljudi godišnje u 16 zemalja. Trenutno širom svijeta ima 600.000 turista, većinom iz Njemačke, Britanije i Skandinavije, što je prisililo britansku vladu i osiguravajuća društva da koordiniraju operaciju zbrinjavanja klijenata tvrtke golemih razmjera.


Britanska uprava za zrakoplovni promet (CAA) objavila je da je Thomas Cook prestao poslovati i da vlasti imaju u pripremi zrakoplove koji će početi vraćati u Britaniju više od 150.000 britanskih turista tijekom sljedeća dva tjedna.