Ususret izborima

Na izborima 13 tisuća promatrača? Škoro tvrdi da će pokriti sva mjesta, Milanović oko 90 posto

Hina



Prema informacijama iz stožera favorita na predstojećim predsjedničkim izborima koji su govorili da strahuju da će biti krađe, sva biračka mjesta 22. prosinca i eventualno 5. siječnja bit će dobro pokrivena njihovim promatračima; piše u četvrtak Večernji list.


Koliko će točno biračkih mjesta biti trenutačno se još ne zna, ali svi se stožeri ravnaju prema situaciji iz svibnja kada su održani izbori za Europski parlament i kada je bilo otvoreno 6500 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Pri tome se svaka stranka, odnosno kandidat za predsjednika, trudi da ima barem dvoje promatrača na svakom od biračkih mjesta, što znači da je za kvalitetno pokrivanje biračkih mjesta potrebna doslovce vojska od 13 tisuća promatrača.


U stožeru kandidata Zorana Milanovića koji je bio i najglasniji po pitanju moguće krađe i čija je stranka čak i zatražila izmjenu Zakona o izboru predsjednika RH kako bi se spriječila manipulacija i krađa glasova, Večernji list doznaje da su se potpuno mobilizirali i da trenutačno imaju dovoljno promatrača da pokriju oko 90 posto biračkih mjesta. I to ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini.




I u stožeru nezavisnog kandidata Miroslava Škore kažu da imaju ambicije pokriti sva biračka mjesta i da su uvjereni da će većinu i uspjeti pokriti. Pogotovo biračka mjesta u većim gradovima i mjestima koja nose i glavninu glasova. Poglavito im je bitno što će više biračkih mjesta pokriti u prvom krugu dok u eventualnom drugom, pogotovo bude li Škoro s Milanovićem, računaju na manje malverzacija.


Kandidat Mislav Kolakušić također ovih dana prikuplja volontere koji bi promatrali rad biračkih mjesta. U njegovu stožeru kažu da su baš jučer poslali i podatke Državnom izbornom povjerenstvu o ovlaštenim promatračima i da će cilj o pokrivanju više-manje svih odbora biti ispunjen. Zanimljivo je da se Kolakušić u ispunjenju tog cilja dogovorio i s nekim drugim kandidatima za predsjednika države, odnosno ima neke ponude da zajednički pokriju određeni broj biračkih mjesta. S kime imaju dogovor ne otkrivaju. piše u četvrtak Večernji list.