Obljetnica

Na Plitvicama obilježavanje 27 godina od »Krvavog Uskrsa«

Hina



Kod spomen obilježja u Nacionalnom parku »Plitvice«, s početkom u 11 sati, obilježit će se 27. obljetnica akcije »Plitvice« tijekom koje je 31. ožujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović, a u ime Republike Hrvatske ispred spomenika prvoj žrtvi Domovinskog rata zajednički će vijenac položiti izaslanstvo državnog vrha.


Jović je kao prva žrtva Domovinskoga rata poginuo u akciji hrvatske policije koja je bila reakcija na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranja državne ceste D1, koja spaja sjever i jug zemlje, od strane pripadnika tzv. SAO Krajine. U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko.


U rano jutro, na Uskrs, 31. ožujka, po čemu je događaj zapamćen i kao »Krvavi Uskrs 1991.«, pripadnici MUP-a krenuli su prema Hotelu jezero, a iz zasjede su na njih zapucali pobunjenici te je sukob trajao nekoliko sati. Proboj hrvatske policije otežavala je gusta magla i snijeg. Poginuo je 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.




U ime Republike Hrvatske zajednički vijenac ispred spomenika položit će predsjednica Republike Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Vijence će položiti i svijeće zapaliti i obitelj poginulog redarstvenika Jovića, izaslanstvo udruga sudionika akcije »Plitvice« te predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti.