Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Usluga promijenila naziv

NIJE, NEGO... Minusi po tekućim računima sada postaju "prešutna prekoračenja"

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2019. u 15:56 2019-02-16T15:56:27+01:00

Termin »prešutno prekoračenje« zakonski je termin, a obavijestima koje stižu na kućne adrese klijenata ujedno i otkazuju ugovore o dopuštenom prekoračenju, kao i Erste Maestro Plus usluge

RIJEKA Poslovne banke obavještavaju svoje klijente, vlasnike tekućih računa koji koriste okvirni kredit po tekućem, popularni minus, da se naziv te usluge iz »dopušteno prekoračenje po tekućem računu« mijenja u »prešutno prekoračenje po tekućem računu«.

Kako su pojasnili iz, konkretno, Erste banke, termin »prešutno prekoračenje« zakonski je termin, definiran u Zakonu o potrošačkom kreditiranju, članak 2, prema kojem je to »prekoračenje pri kojem vjerovnik potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje.«

Erste tako primjerice svojim klijentima šalje obavijesti o promjeni pružanja te usluge, odnosno »minusa«, koja se sastoji u tome da se dopušteno prekoračenje, odnosno okvirni kredit kao usluga ukida, a istovremeno se uvodi spomenuto prešutno prekoračenje, kao nova usluga. S obzirom da ukidaju postojeću uslugu, obavijestima koje stižu na kućne adrese klijenata ujedno i otkazuju ugovore o dopuštenom prekoračenju, kao i Erste Maestro Plus usluge. Navode i »proaktivnu« napomenu da ako više ne žele koristiti tu uslugu imaju priliku i mogućnost obročne otplate iznosa minusa u 12 mjesečnih obroka. No, ta usluga nije besplatna, budući da Erste odmah nudi novi kredit za zatvaranje starog, odnosno minusa po tekućem, uz kamatu od 7,5 posto (kod njih je kamata na minus oko 9 posto, op.a.).

– Ponuda obročne otplate iskorištenog iznosa okvirnog kredita u slučajevima kada banka ne namjerava produljiti navedenu mogućnost klijentu, zakonska je obveza. Erste banka isto je omogućila i onim klijentima koji mogu nastaviti koristiti uslugu prešutnog prekoračenja u postojećem odobrenom iznosu, a to iz nekog razloga ne žele, te ih i o tome informira u službenom dopisu koji im upućuje, objasnili su u banci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija