Sukob u HDZ-u završio pomirenjem

NEPOSLUH KOVAČA I STIERA NIJE KAŽNJEN Presedan u HDZ-u završen je neočekivano pomirljivo

Zlatko Crnčec

Davor Ivo Stier / Snimio Darko JELINEK

Davor Ivo Stier / Snimio Darko JELINEK

Čak 17 zastupnika HDZ-a koji su glasovali protiv Istanbulske konvencije  zadovoljni su, jer su uspjeli »amortizirati« Plenkovića



Nakon što je ratifikacija Istanbulske konvencije u Saboru dovela do zategnutih odnosa u vrhu stranke, situacija u HDZ-u sada se polako, ali sigurno olabavljuje. Tako da će do daljnjeg politički i međunarodni tajnici stranke Davor Ivo Stier i Miro Kovač ostati na svojim pozicijama iako su bili veliki oponenti izglasavanja Konvencije zbog toga jer su smatrali da se njome u hrvatsko zakonodavstvo uvodi takozvana rodna ideologija.


– Ostaju u stranci i imaju svoje uloge. Hoće li dugoročno biti politički i međunarodni tajnici, to ćemo vidjeti, rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ovog četvrtka gostujući na jednoj televiziji s nacionalnom koncesijom. Da se situacija smiruje, pokazuje i ovotjedna izjava člana predsjedništva HDZ-a i predsjednika zastupničkog kluba u Saboru Branka Bačića. On je uoči sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a izjavio da je stajalište stranke bilo da se »zastupnicima omogući da glasuju po svojoj savjesti pa je tako i Stier glasovao po svojoj savjesti«.


Iz redova onih koji su glasovali protiv Konvencije sada se može čuti izraze zadovoljstva ovakvom izjavom jer su ipak uspjeli izgurati da zbog svojeg neposluha prema vodstvu stranke ne budu kažnjeni. Riječ je o presedanu u povijesti HDZ-a da čak 17 saborskih zastupnika stranke ne podrži u parlamentu ono što je od njih tražilo i stranačko vodstvo stranke i osobno njen predsjednik.




Neki od onih koji nisu podigli ruku za Istanbulsku konvenciju iz svjetonazorskih razloga smatraju da se zapravo radi o jako dobroj stvari, odnosno o velikom demokratskom iskoraku za HDZ. Ove izjave Plenkovića i Bačića smatraju kao znak dobre volje vrha stranke koji želi zatvoriti ovu priču koja je u zadnja dva mjeseca uzburkala duhove u najjačoj domaćoj stranci.


Manevar zaobilaženja konfrontacije


Kako se u HDZ-u moglo neslužbeno doznati, i samo vodstvo stranke ostavilo je i prostor da se cijela priča završi bez sankcija za one koji nisu poslušali naputak vodstva stranke da se mora podržati ratifikacija Istanbulske konvencije. Naime, dosad se o svim osjetljivim temama o kojima se trebalo glasovati u Saboru formalno očitovao Zastupnički klub HDZ-a.


Ta je odluka onda bila obvezujuća za sve zastupnike kojima bi prijetile sankcije u slučaju da glasuju suprotno volji vrha stranke. Medutim, u slučaju ratifikacije Istanbulske konvencije formalne odluke Zastupničkog kluba nije bilo, tako da samim tim ne postoji ni formalna osnova za sankcioniranje neposlušnih zastupnika. Istina, da se treba glasovati za Konvenciju na službenoj je sjednici odlučilo predsjedništvo stranke, ali je gore spomenutim manevrom ipak ostavljen prostor da se ne ide u promptno sankcioniranje baš svih neposlušnika.


Druga tema koja je ovih dana aktualna u HDZ-u jest usvajanje novog stranačkom statuta. Na ovotjednoj je sjednici predsjedništvo stranke podržalo nacrt tog dokumenta, a o njemu je jučer raspravljao i Središnji odbor stranke. Medutim, sama unutarstranačka rasprava o novom statutu nije gotova.


Taj će dokument biti još jednom raspravljen na sjednici predsjedništva stranke, kao i na Središnjem odboru prije nego će biti upućen na usvajanje izaslanicima izvještajnog Sabora HDZ-a koji će se održati 25. svibnja ove godine. Sam novi statut donosi dosta bitnih izmjena, a ona koja je izazvala zanimanje na ovotjednoj sjednici predsjedništva stranke bila je o ograničavanje broja mandata na stranačkim funkcijama.


Predsjednik HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta izjasnio se protiv strogo ograničavanja, u opticaju je naime bila i brojka od samo dva mandata, pa je na kraju postignut kompromis. Ubuduće će netko moći biti na nekoj stranačkom funkciji četiri mandata, ali zanimljivo je da neće biti retroaktivnog djelovanja. To znači da se u spomenuta četiri mandata neće računati oni koji su odrađeni prije stupanja na snagu novog statuta.


Tako da će i oni koji iza sebe imaju višegodišnje vođenje neke županije ili grada krenuti s brojanjem od nule. U prvim prijedlozima Statuta spominjala se mogućnost da se po sustavu jedan član jedan glas biraju i dijelovi predsjedništva i Nacionalnog odbora, kao i dio kandidata na izbornim listama na lokalnoj i državnoj razini.


Na kraju je i oko ovoga čini se napravljen kompromis pa će se tako osim predsjednika stranke i njegovog zamjenika, rješenje koje postoji i u aktualnom poslovniku, ubuduće po modelu jedan član jedan glas birati i četiri potpredsjednika stranke. Dosad je HDZ imao čak šest potpredsjednika koje su birali izaslanici na izbornom saboru.


U HDZ-u su odlučili da je ova brojka ipak prevelika, a do koje je došlo 2009. nakon iznenadnog odlaska sa scene tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kako bi se zadovoljile sve frakcije unutar stranke.


Smiruju se i priče o rekonstrukciji Vlade


Smiruju se izgleda i strasti oko mogućnosti rekonstrukcije Vlade o čemu su mediji zadnjih nekoliko mjeseci dosta spekulirali. Bilo je riječi o ukidanju nekih ministarstava, te podjeli drugih, ali od toga ipak izgleda neće biti ništa.


Sve je priče s tim u vezi prekinuo osobno Plenković koji je ovog tjedna izjavio da neće biti nikakve rekonstrukcije, te da je mu nije jasno što je uopće dovelo do toga da se ta tema uopće spominje u medijima.


Medutim, simptomatično je da je dosad vodstvo stranke, demantije o rekonstrukciji Vlade puštalo samo u formi neslužbenih izvora preko pouzdanih novinara. Tako da je tek ovaj medijski istup predsjednika stranke definitivno zatvorio ovu priču.


Barem za sljedećih nekoliko mjeseci. Moguće je da će sljedeća velika priča u HDZ-u biti unutarstranački izbori. Naime, sljedeći redovni izborni sabor stranke morao bi se održati u proljeće 2020. . Problem je u tome što se ujesen te godine predviđeni redoviti parlamentarni izbori.


A budući da unutarstranački izbori ipak nužno generiraju sukobe unutar stranke gotovo je sigurno da će se oni u HDZ-u održati dosta prije saborskih. Osim naravno ako i parlamentarni ne budu ranije nego je planirano.