Oj rakijo rako, ja te volim jako

Mrtav pijan za volanom: Policija u Brodu zaustavila alkoholičarskog šampiona

Hina

Foto: screenshot youtube

Foto: screenshot youtube

U hrvatskoj praksi zabilježeno je nekoliko slučajeva smrtonosne razine alkoholiziranosti iznad pet promila. Među njima su Križevčanin koji je 2002. uhvaćen za volanom s 5,68 promila, 50-godišnjak kojem je policija u Zagrebu izmjerila 5,32 promila i 42-godišnji traktorist kojeg su samoborski policajci uhvatili s 5,27 promila.



SLAVONSKI BROD – Nakon što mu je alkotestom izmjerila čak 4,19 promila alkohola u krvi, što je koncentracija koja može dovesti do kome i smrti, brodsko-posavska policija u srijedu je iz prometa isključila 54-godišnjeg vozača i prevezla ga u bolnicu na ukazivanje liječničke pomoći, nakon čega će biti prekršajno prijavljen zbog vožnje u pijanom stanju.


Policija je u četvrtak izvijestila kako je pijanog vozača zaustavila jučer poslijepodne u Sibinju kod Slavonskog Broda, a alkotestom je u njegovu organizmu očitana koncentracija alkohola od 4,19 promila. Vozač je isključen iz prometa i prevezen u bolnicu.


Koncentracija od četiri i više promila može dovesti do kome i moguće smrti zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.




U hrvatskoj praksi zabilježeno je nekoliko slučajeva smrtonosne razine alkoholiziranosti iznad pet promila. Među njima su Križevčanin koji je 2002. uhvaćen za volanom s 5,68 promila, 50-godišnjak kojem je policija u Zagrebu izmjerila 5,32 promila i 42-godišnji traktorist kojeg su samoborski policajci uhvatili s 5,27 promila.


Prema tablici trovanja alkoholom koju objavljuje portal plivazdravlje.hr, prisutnost do 0,3 promila ne uzrokuje gubitak koordinacije, a osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti. Od 0,4 do 0,6 promila osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojavljuje se osjećaj topline i euforije, manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano.


Od 0,7 do 0,9 promila dolazi do laganih smetnji u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu pri čemu dolazi do smanjene mogućnosti procjene i samokontrole i smetnji u razboritosti i sjećanju. Osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to slučaj. S prisutnošću od jednog do 1,25 promila javljaju se značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu, a dolazi i do euforije.


Kod koncentracije od 1,3 do 1,5 promila javljaju se velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole, vid postaje zamućen i dolazi do značajnog gubitka ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. U takvom stanju dolazi do ozbiljnih smetnji u procjeni i shvaćanju. S prisutnošću od 1,6 do 1,9 promila prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.


Dva promila dovode do osjećaja zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ako dođe do ozljede, moguće je da osoba to ne osjeti. Pri toj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Može doći do smetnji s refleksom povraćanja, pa čak i gušenja. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.


S više od 2,5 promila dolazi do ozbiljnih smetnji u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan je rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.


Osoba sa 3 promila pada u stanje stupora u kojem ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja. Iznad 3,5 promila moguća je pojava kome. To stanje jednako je razini kirurške anestezije.


Sa 4 promila i više dolazi do kome i moguća je smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.