INICIJATIVA DEMOKRATA

Mrsić: Tražimo suzbijanje razlika u plaćama žena i muškaraca

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"Razlika u plaćama za jednak rad i rad jednake vrijednosti jest problem s kojim se naše radnice svakodnevno susreću na svom radnom mjestu. Potplaćenost radnica za isti posao ili posao iste vrijednosti jest nepravda koju svaka radnica duboko osjeća, ali unatoč tome javnost ovome problemu posvećuje izrazito slabu pozornost“, kazao je Mrsić



ZAGREB –  Danas su Demokrati u zakonsku proceduru uputili Zakon o promicanju transparentnosti u politici plaća kojem je cilj uspostaviti okvir za transparentnu politiku plaća i suzbijanje jaza u plaćama koji trenutno iznosi 13%, a to znači da žene za iste poslove dobivaju samo 86% plaće muškog kolege.


Podaci su to Državnog zavoda za statistiku iz 2017. godine.


„Žene se u našem društvu susreću s brojnim problemima, kao što su nesigurnost radnoga mjesta, manje plaće od muškaraca, teret brige za djecu i starije, nemogućnost usklađenja profesionalnog i obiteljskog života i sl.“, izjavio je Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji za novinare pod nazivom “Ravnopravne u poslu – ravnopravne i u plaći”, povodom Dana žena u nedjelju.




Postojeći zakonodavni okvir u Hrvatskoj ne može u cijelosti jamčiti jednaku plaću za jednak rad žena i muškaraca, tvrde Demokrati.


Današnji Zakonski prijedlog je usmjeren na rješavanje problema nejednakosti plaća žena i muškaraca.


„Razlika u plaćama za jednak rad i rad jednake vrijednosti jest problem s kojim se naše radnice svakodnevno susreću na svom radnom mjestu. Potplaćenost radnica za isti posao ili posao iste vrijednosti jest nepravda koju svaka radnica duboko osjeća, ali unatoč tome javnost ovome problemu posvećuje izrazito slabu pozornost“, kazao je Mrsić.


Iako Hrvatska po stopi rodnog jaza u plaćama nije na začelju EU-a, ono što zabrinjava jest činjenica da se jaz ne smanjuje, nego se posljednjih godina povećava.


Na konferenciji se obratila i politička tajnica Demokrata Marina Kasunić Peris i istaknula da je ovaj Zakon konkretan doprinos Demokrata uspostavi jednog pravilnog i socijalnog društva.


„Nažalost, Hrvatska je među rijetkim zemljama Europske unije koja nije provela Preporuku EU kojom se promiče transparentnost u politi plaća. Jednakost plaća žena i muškaraca visoko je na agendi Europske unije prvenstveno iz razloga jer se prepoznalo da to utiče i na gospodarsko okruženje, ali isto tako i na BDP.“


Procjena je Europske komisije da svako smanjenje razlike u plaćama žena i muškaraca za 1%, povećalo bi BDP za 0,1%“, istaknula je Kasunić Peris.


Upravo ovaj Zakon bi Hrvatsku trebao svrstati uz bok Austriji, Belgiji, Francuskoj, Švedskoj i drugim državama koje na tome aktivno rade.Demokrati su naglasili kako se ovim Zakonom na nacionalnoj razini provodi Preporuka EU-a od 7. ožujka 2014. godine o jačanju načela jednake plaće za muškarce i žene transparentnim putem.

Do danas je 2/3 država članica Europske unije poduzelo mjere za uspostavu ili povećanje transparentnosti politike plaća u cilju suzbijanja jaza u plaćama u EU. A ukupno jedanaest država članica EU ima zakonom uređene mjere za uspostavu transparentnosti politike plaća.


„Za jednaki posao ili posao jednake vrijednosti žene moraju biti jednako plaćene jer samo tako stvaramo pravedno i ravnopravno društvo!“, naglasio je Mrsić i za kraj čestitao svim ženama u Hrvatskoj Međunarodni dan žena.