Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
GLAS i HSU

Mrak-Taritaš: ZDS pozdrav treba jasno i glasno osuditi sam premijer

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2019. u 14:34 2019-08-07T14:34:33+02:00

»Jasno, nedvosmisleno, pozdrav ZDS je pozdrav jednog drugog, fašističkog režima«, kazala je. Upitala se također kako to da kada HOS-ovci idu u Bleiburg, a otkad je Austrija donijela zakon, tamo to nitko više ne uzvikuje i tamo mu nije nikakav problem

ZAGREB Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak -Taritaš upozorila je u srijedu da se izmjenom i dopunom GUP-a Grada Zagreba devastira donjogradski prostor te je poručila da gradonačelnik njegovom brzom i ishitrenom izmjenom šalje građanima poruku da ga nije briga za njihovo mišljenje.

»Ovom izmjenom i dopunom GUP-a devastira se Donji Grad trajno i zauvijek, prenamjenjuje se Hipodrom koji nema odgovarajuće infrastrukture, neki dobri običaji koji su bili u Zagrebu, a to je da struka preispituje pojedina prostorno-planska rješenja i da su za pojedine dijelove potrebni javni natječaji i detaljni planovi – toga više neće biti«, kazala je Mrak -Taritaš na konferenciji za novinare.

Ona je uoči sutrašnje javne rasprave o izmjeni i dopuni GUP-a naglasila da ova izmjena GUP-a znači da će se »u donjogradskim blokovima koji su tradicija Zagreba moći raditi neboderi i da će ispod njih moći doći nekoliko etaža«.

Istaknula je da je javna rasprava napravljena u periodu kada u Zagrebu nema nikoga. »Mislim da bi bilo dobro sutra pozvati koreanske turiste da malo čuju i da mi čujemo što oni misle o razvoju Grada Zagreba. Drugim riječima, gradonačelnik šalje poruku svojim građanima: 'Baš me briga što vi mislite, ja točno znam kakvu izmjenu i dopunu GUP-a ja želim'«, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Stanje je alarmantno, izmjena GUP-a je odgovornost i Plenkovića

Ocijenila je da stanje što se tiče izmjena GUP-a alarmantno, dodavši da cilj izmjene nije briga o tome kakav će grad ostati i kako će se razvijati, već je zanima pojedini interes pojedinih investitora.

»Jednako tako poruka je koju gradonačelnik šalje ovom brzom i ishitrenom izmjenom GUP-a svim drugim gradonačelnicima je da ne moraju poštivati zakone i procedure. Ako mi to u Zagrebu možemo, možete i vi u svojim općinama i gradovima«, kazala je čelnica GLAS-a.

Smatra i da odgovornost za izmjene GUP-a nije samo gradonačelnikova, već i premijera Andreja Plenkovića.

»Gradonačelnik je u jednoj stabilnoj koaliciji s HDZ-om, što na gradskoj, što na državnoj razini. Ova izmjena GUP-a takva kakva je, ako se nađe sutra na javnoj raspravi i izlaganju pred gradskim zastupnicima, jednako je tako odgovornost HDZ-a i Plenkovića«, poručila je Mrak-Taritaš.

Osuditi pozdrav fašističkog režima

Mrak-Taritaš je rekla da ustaški pozdrav »Za dom spremni«, koji su HOS-ovci uzvikivali u Kninu na proslavi Oluje, treba osuditi sam premijer jasno i glasno.

»Jasno, nedvosmisleno, pozdrav ZDS je pozdrav jednog drugog, fašističkog režima«, kazala je. Upitala se također kako to da kada HOS-ovci idu u Bleiburg, a otkad je Austrija donijela zakon, tamo to nitko više ne uzvikuje i tamo mu nije nikakav problem.

»Odgovornost je premijera Plenkovića. To treba osuditi i jasno reći, u krajnjoj liniji donijeti zakon koji predviđa ili velike novčane kazne ili kaznu zatvora«, poručila je.

Mrak Taritaš je najavila da će GLAS svoju odluku o tome kojeg će podržati predsjedničkog kandidata donijeti u devetom mjesecu. »Podržat ćemo kandidata koji je od centra prema lijevom, liberalnih uvjerenja, onoga ili onu koji će imati najviše šanse da mogu dobiti Kolindu Grabar-Kitarović«, kazala je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.