Nova inicijativa

Most želi Ustavom zaštititi ljudsko pravo na pitku vodu

Hina

Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika



Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je svim saborskim klubovima uputio svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj.


Kako ističu, tom se promjenom jamči ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je civilizacijska obaveza našeg društva.


Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika.




Čelnik Mosta Božo Petrov odgovore drugih saborskih klubova tek očekuje, ali uvjeren je da nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga.


»Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom. Vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno zaštititi«, rekao je Petrov.


Robert Podolnjak izvijestio je da se u Ustav uvede novi članak kojim bi se definiralo da »svatko ima pravo na čistu i pitku vodu«. Usto, po njihovu prijedlogu, Ustavom bi se propisalo da su »vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom«.


»Želimo spriječiti bilo kakav pokušaj privatizacije isporuke vode. Bile su primjetne tendencije na europskoj razini da se ide na liberalizaciju vodnih usluga, pa je nastala inicijativa Pravo na vodu koja je skupila preko 2 milijuna potpisa. Iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti, jer Ustav RH komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba«, poručio je Podolnjak.


Miro Bulj najavio je da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je na dobrobit cijele države.


»Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava«, kazao je Bulj.


On je pozvao nadležne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu.