Slučaj Palm

Misteriozna smrt pročelnika: Nazvali smo Kirina, javila se njegova supruga: ‘Krivi broj’

Boris Pavelić

Foto Grad Virovitica, Davor Kovačević

Foto Grad Virovitica, Davor Kovačević

Kirin mora objasniti zašto je gradskog financijskog pročelnika Sinišu Palma, tri dana nakon njegove smrti, optužio da je bio ovisnik o kocki te da je pronevjerio »milijune« gradskog novca



VIROVITICA – Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, koji posljednjih dana upadljivo izbjegava medije, sutra će dobiti priliku da odgovori na nerazjašnjena pitanja o nedavnoj smrti financijskog pročelnika grada Virovitice Siniše Palma, jer je u trinaest sati novo ročište na suđenju u kojemu se Kirinu sudi zbog pronevjere milijun kuna u rukavcu afere »Fimi media«.


Pred sudskim vijećem koje vodi sutkinja Rahela Valentić, pred Županijskim sudom u Zagrebu trebalo bi biti nastavljeno suđenje koje traje već pet godina. Kirin je optužen da je, dok je bio ministar unutarnjih poslova u vladi Ive Sanadera, milijun eura ministarstva uplatio u crni fond HDZ-a. Ta teška optužba Kirina nije omela da pobijedi na lokalnim izborima, i tako, usprkos suđenju, iznova postane gradonačelnik Virovitice.


Tvrdnje bez dokaza


No optužbe ga nisu omele da učini još nešto: da pročelnika Upravnog odjela grada Virovitice za financije i gospodarstvo Sinišu Palma, tri dana nakon što je pronađeno njegovo beživotno tijelo, optuži da je bio ovisnik o kocki te da je pronevjerio »milijune« gradskog novca. »Otkrilo se«, objavio je Kirin u priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici, »da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu«.




Kirin za te tvrdnje nije iznio dokaze, i zato je najmanje što bi morao objasniti, na temelju čega iznosi takve teške optužbe, i to u vrijeme kada njegov dojučerašnji najbliži suradnik biva pronađen mrtav – navodno obješen – u polju nedaleko Virovitice.


No koliko bježao od novinara, Kirinu to neće uspjeti, jer su pitanja na koja je javnosti dužan odgovore toliko važna da ih naprosto neće moći zaobići. Prvo među njima jest pitanje o razmjerima onoga što je sam Kirin, u jednome od tri priopćenja objavljenima u ‘slučaju Palm’, nazvao »nevjerojatnom krađom i pronevjerom«, tvrdeći kako su iz gradske blagajne »godinama« kradeni »milijuni«. Koliko godina i koliko milijuna, prvi su podaci koje duguje, ništa manje nego što mora objasniti kako taj novac kani vratiti u proračun, što je obećao u jednome od spomenutih priopćenja.


Gradonačelnik mora objasniti i na temelju čega tvrdi da je pokojni financijski pročelnik bio kockarski ovisnik, jer nitko tko je tog čovjek poznavao ne bi takvo što pretpostavio. Ako to ne objasni, Kirin se izlaže riziku obiteljske tužbe za klevetu.


Brojne kontroverze


To su najvažnija, ali ne i jedina pitanja vezana uz misterioznu smrt koja je užasnula slavonski gradić. Ta je nesreća, primjerice, iznova aktualizirala potpunu netransparentnost obnove gradskoga središta s dvorcem Pejačević i okolnim parkom, za koji je grad dobio novac od Europske unije, i kojim je gradski proračun povećao za gotovo četiri puta. Znakovito je, pritom, da svota koja se neslužbeno spominje kao manjak u proračunu – 17 milijuna kuna – iznosi otprilike pet posto toga sadašnjega ukupnog virovitičkog proračuna.



Kirin bi morao objasniti i kontroverze koje prate posljednje sate u kojima je Siniša Palm viđen živ, prije nego je u petak, 31. svibnja oko podne sjeo u automobil i otišao zauvijek. Primjerice, kako je moguće da Kirin u utorak, 5. lipnja, objavljuje priopćenje u kojemu tvrdi da je Palm »bez javljanja suradnicima otišao s posla«, dok Palmova majka Jadranka novinarki Ivi Anzulović izjavljuje da joj je Kirinova supruga Sanja u subotu, 1. lipnja, kazala kako je Palm otišao s posla i rekao da uzima godišnji odmor?


Isto tako, a na to je 6. lipnja upozorio portal Index, kako će Kirin objasniti svoju tvrdnju da je s Palmom posljednji put razgovarao u četvrtak, 30. svibnja, dok zaposlenici gradske uprave – kojima prijete otkazom zucnu li i jednu riječ – anonimno tvrde da je Kirin u petak, na dan Palmove smrti, toliko vikao na svog pročelnika, da se čulo i na ulici? Sva ta pitanja čekaju Ivicu Kirina sutra u Zagrebu – smogne li hrabrosti doći na sudsko ročište.


»Krivi broj«


Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, inače poznat kao razgovorljiv čovjek, novinarima je posljednjih dana potpuno onemogućio pristup.


Ponovilo se to i jučer s novinarom našeg lista: nakon što smo Kirinov mobitel nazvali dva puta a on oba puta odbio poziv, Kirinova supruga Sanja – inače donedavno podređena Siniši Palmu u virovitičkome Odjelu za gospodarstvo – nazvala nas je sa svog broja.


Kada smo joj se predstavili, brže-bolje je rekla kako je »krivi broj«, i prekinula razgovor.