Slučaj Tomašević

Ministri o Tomaševiću: Županovo ponašanje je pogrešno i neprikladno

Hina

Kao žena osuđujem svako neprikladno ponašanje prema ženi«, rekla je te dodala da je i stranka već dala svoje stajalište o županu



Uoči sjednice Vlade RH, ministri su u četvrtak redom ocijenili pogrešnim i neprikladnim ponašanje požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji je izašao iz HDZ-a, a zadržao dužnost župana unatoč tome što je DORH protiv njega podigao optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljeda supruzi.


Predsjedništvo HDZ-a je u utorak, 9. siječnja, predložilo Visokom časnom sudu stranke izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja Tomaševića koji je bio i član Središnjeg odbora HDZ-a.


Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić osudila je ponašanje požeško-slavonskog župana Tomaševića.




»Kao žena osuđujem svako neprikladno ponašanje prema ženi«, rekla je te dodala da je i stranka već dala svoje stajalište o županu.


Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kratko je rekao kako smatra da je predsjedništvo stranke već sve reklo. »Donijeta je odluka i rok i mislim da će se unutar tog roka sve riješiti«, dodao je.


»Njegovo ponašanje njemu na dušu«, poručio je ministar turizma Gari Cappeli te dodao kako župan Tomašević mora sam odlučiti što bi bilo korisno za njega i za stranku.Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković smatra da je Tomašević pogriješio odlučivši se zadržati dužnost župana.

»Vidjeli ste njegove postupke u posljednje vrijeme. To je njegova odluka. Mislim da je pogriješio«, rekao je Butković te dodao kako ne zna hoće li Tomašević danas podnijeti ostavku.


Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ranije je najavio da će, ne želeći biti HDZ-u »uteg oko vrata«, svome temeljnom ogranku podnijeti zahtjev za istupanje iz stranke dok se ne završi sudski proces koji se vodi protiv njega, ali da će nastaviti obnašati dužnost župana.


Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da u slučaju Tomašević sve ostaje kao što je bilo po starom zakonu.


»To znači da dvije trećine predstavničkog tijela može predložiti izglasavanje referenduma o nepovjerenju županu i ukoliko polovica izašlih birača odluči da župan nema povjerenje građana tada će on morati odstupiti«, rekao je Kuščević te dodao kako pritom ne tvrdi da će do referenduma zaista doći.


Rekao je i kako ne treba prejudicirati odluku Časnog suda HDZ-a koji treba odlučiti o isključenju Tomaševića iz stranke. »Čekat ćemo da završi svoj posao. Osobno mislim da je moralno bilo podnijeti ostavku no svako odgovara za svoje postupke«, dodao je.


»HDZ i premijer Plenković poslali su jasnu poruku i putem medija i na sastanku sa županom. Očekujem da će Časni sud donijeti pravu odluku, Prema tome HDZ se jasno izjasnio da ne tolerira nikakvo nasilje, nikakve prekršitelje zakon u svojim redovima«, istaknuo je Kuščević.