Pogrešan put

Ministarstvo nam zaobilazno uvodi porez? Pokreću masovnu procjenu vrijednosti nekretnina

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

To je definitivno potez koji znači da Vlada ide na uvođenje poreza na nekretnine, kaže Melita Bestvina



Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje vodi HNS-ov Predrag Štromar poslalo je danas na javnu raspravu uredbu o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina.


To znači da bi se vrijednost nekretnina određivala automatski kroz jedinstveni sustav. Neki od kriterija su površina, postignuta cijena za slične nekretnine, starost, lokacija, izgrađenost infrastrukture, te namjena, položaj u zgradi, ima li zgrada lift, vrsta grijanja, pišu 24 sata.


– To je definitivno potez koji znači da Vlada ide na uvođenje poreza na nekretnine – kaže Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja. 




Napominje da je masovna procjena potpuno pogrešan put jer je nepoštena, a i uređenije države su od toga odustale, poput Nizozemske.


– U istoj zgradi s istom infrastrukturom imate stanove u koje je ulagano i stanove koje su zapušteni. Oni bi po tom vrijedili isto, što je nonsens. Ista stvar je s kućama, u istoj ulici dvije kuće jedna do druge ne moraju vrijediti isto, a detaljnijih kriterija koji bi vrednovali stanje objekta jednostavno nema, kaže Melita Bestvina.


U Sloveniji je, ističe, Ustavni sud srušio zakon koji porez određivao na osnovu masovne procjene.


– Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja nema uređen sustav masovne procjene, a on će pomoći gospodarstvu, bankama, osiguravateljskim kućama, ali i Ministarstvu državne imovine da sagleda realnije vrijednost nekretnina. I svaki pojedinac će znati okvire vrijednosti svoje nekretnine. To je jedini razlog, a ne uvođenje poreza – kaže Štromar za 24 sata, ali se i on slaže da će, ako porez bude uvođen upravo masovne procjene biti jedan od alata, ali podcrtava da porez nije na stolu