Izmjene zakona u tijeku

Ministarstvo mora: Otočkoj djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom ipak besplatan prijevoz

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili jer je ocijenjeno kako prijedlog nije provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran. Osim toga, ističu u priopćenju, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz, a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju



ZAGREB Izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu su u tijeku i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine, poručili su u četvrtak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


U priopćenju se referiraju na, kako kažu, niz netočnih izjava nakon današnje sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj se glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu tog zakona, te poručuju kako prijedlog nije izglasan jer je taj zakon u fazi izmjene.


Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili jer je ocijenjeno kako prijedlog nije provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran.




Osim toga, ističu u priopćenju, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz, a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju.


Istaknuli su i, kako su rekli, hvalevrijednu inicijativu udruge Brački pupoljci čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga zakona koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike.


To povjerenstvo je do sada održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba sa invaliditetom i o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: djecu s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku. Tako bi pravo na povlašteni prijevoz i ta kategorija otočana koristila na temelju otočne iskaznice.


Slijedom svega, trenutno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje ili osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.


U Ministarstvu mora kažu i kako se očekuje da će Vlada do kraja listopada uputiti zakon u prvo čitanje, a usvajanje konačnog zakona predviđeno je do kraja ove godine. U Zakon će biti uvrštene sve potrebne promijene kako bi sva otočka djeca s poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz, poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.