JEFTINIJI ODMOR

Ministar Cappelli najavio akciju “Tjedan odmora vrijedan” i 50 posto popusta za domaće turiste

Portal Novilist.hr

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Javile su se brojne kompanije kao što je Jadrolinija, Croatia airlines, NP Plitvice i mnoge druge, najavio je Cappelli i dodao kako je RH do danas po broju turista u ovoj godini još uvijek na pozitivnoj nuli



ZAGREB – Ministar turizma Gari Cappeli govorio je na pressici Nacionalnog stožera o utjecaju koronavirusa na turizam.


– Bili smo s direktorima TZ-a svih županija i mogu reći da ćemo ići snažnije i jače s promocijom prema hrvatskim državljanima u akciji pod nazivom “Tjedan odmora vrijedan”, gdje će se objediniti jedna posebna ponuda pružatelja usluga, smještaja i hrane s 50 posto popusta za sve naše građane.


Javile su se brojne kompanije kao što je Jadrolinija, Croatia airlines, NP Plitvice i mnoge druge, najavio je Cappelli i dodao kako je RH do danas po broju turista u ovoj godini još uvijek na pozitivnoj nuli.




– Imamo još uvijek 3 do 4 posto noćenja više od početka godine.


No, od 25. veljače kada je počela eskalirati situacija s koronavirusom to je smanjeno, za dio turista iz SAD-a, Kine i Koreje posebno i tu imamo pad od 50 do 60 posto.


Situaciju pratimo, a onoga trenutka kada struka kaže da smo sigurni i možemo ići u inostranstvo na jake promocije, to ćemo i učiniti, pogotovo na neka tržišta koja su nam blizu.


Nema još velikih šteta za turizma, ali se kasnije može očekivati minus. Važno će biti prebroditi sljedećih 30 do 40 dana, a važan smjer će nam biti prvomajski praznici kada očekujemo veliku popunjenost i tada ćemo vidjeti konkretnije najave sezone.


Glavna sezona još nije ugrožena, rezervacije se ne otkazuju, ali je usporen buking, kazao je Cappelli.


Ministar Davor Božinović je kazao kako se diljem RH se provode sve planirane aktivnosti, sustav funkcionira kako je i zamišljeno.


– Iz klinike za infektivne bolesti potvrđena još jedna oboljela osoba, do sada imamo u RH 11 oboljelih, osoba je u Varaždinu i bila je u bliskom kontaktu s drugim bolesnikom u Varaždinu. RH aktivno sudjeluje u rješenju i dogovorima u Bruxellesu i tamo je zaključeno da se kroz integrirani politički odgovor na krizu naglasila dodatna potreba za solidarnim pristupom, to uključuje i podizanje svijesti u svijetu, jer se epidemija pogoršava.


Želimo da se na razini EU-a ujednači praksa, po pitanju opreme i njezine dostupnosti.


Prioritet EK je da se primarni fokus stavi na države članice EU-a.


– Ne očekujemo nestašice, to nije u pitanju, nema govora o tome.


Alemka Markotić također je potvrdila još jednu zaraženu osobu u Varaždinu, koja ima blaži oblik bolesti.


– Nema drugih većih novosti, primljena su nova 302 uzorka, negativni su svi, a čekamo nalaz još 9 uzoraka, kazala je Markotić.