Udaljen s posla

Ministar Božinović o policajcu koji je suspendiran zbog Ćelića: ‘Tako je to u svakoj tvrtki. On nije zviždač’

P. N.

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

To su postupci koji su u tijeku, u skladu s pravilima koja postoje ne samo u policiji, nego bih rekao u svakoj tvrtki. Radi se o sumnji u odavanje podataka i naravno da je to policija inspicirala



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je u RTL Direktu slučaj policajca koji je suspendiran jer je otkrio zataškavanje prometnog prekršaja koji je napravio zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić.


– To su postupci koji su u tijeku, u skladu s pravilima koja postoje ne samo u policiji, nego bih rekao u svakoj tvrtki. Radi se o sumnji u odavanje podataka i naravno da je to policija inspicirala. Što se tiče službenika, on je također u skladu s postupkom udaljen, što ne znači da je dobio otkaz. Tu će sve pokazati disciplinski posutpak, možda i kazneni, no u ovom trenutku mi ne znamo, postoji istraživanje – rekao je Božinović i dodao da se u ovom slučaju ne može govoriti o zviždaču.


– Zviždač je jedna od drugih kategorija, vi da biste bili zviždač prvo koristite sve zakonom propisane radnje, prvo prijavite svojim nadređenima, postoji prvo unutarnja kontrola pa vanjska kontrola…, kazao je za RTL.




Kaže da je broj ilegalnih migranata u Hrvatskoj povećan 166 posto, a komentirao je i propucavanje migranta na Tuhobiću.


– Dobro, to je jedan incident. Priopćenja nisu bila smušena, morate razumjeti da ne može baš policija kao vi u medijima govoriti stvari koje nisu provjerene. Provode se i određene radnje kojima rukovodi DORH ili policija provodi izvide i vi po zakonu ne možete dati više informacija. Što se tiče istraživanja, došlo je do nenamjernog korištenja, odnosno slučajnog opaljivanja i ranjavanja migranta koji je, prema zadnjim informacijama stabilno, i više nije u životnoj opasnosti. Policajac se u tom trenutku našao sam sa skupinom od 20-ak migranata i s obzirom na to da nije imao vizualnog kontaka s kolegama htio je opaliti dva metka u zrak kako bi dozvao kolege, što je standardna procedura. Kad je to učinio, s obzirom da je krajnje nepristupačan teren, dodatno otežan vremenskim uvjetima, on se okliznuo i nije uspio zakočiti te je došlo do opaljenja –  rekao je Božinović za RTL.