HDZ "brusi" liste

Milinović: ‘Između stolice i ponosa biram ponos’; Plenković: ‘Dado je HDZ-ovac, bit će sve okej’

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, neslužbeno se doznaje, inzistira da bude u drugoj izbornoj jedinici iako je na prošlogodišnjim izborima bio u šestoj gdje ga i sada želi vodstvo stranke



Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak nakon sjednice Središnjeg odbora kako je stranka usvojila izborni program i strategiju, a da će nakon sjednice Nacionalnog vijeća koja slijedi u 14 sati biti dogovorene izborne liste na čiji je sastav nezadovoljstvo jedini izrazio ličko-senjski veteran HDZ-a Darko Milinović.


»Sad smo uvojili izborni program i strategiju što su konsenzusom svi podržali. Tijekom popodneva ćemo imati dodatne konzultacije s našim kolegama i nakon toga imati sjednicu Nacionalnog vijeća gdje će biti dogovorene liste«, rekao je Plenković.


Nije otkrio kada će HDZ predati izborne liste, tek kazavši da se o tome dogovoriti. »To može biti bilo kada u zakonskom roku«, dodao je.




Upitan da prokomentira nezadovoljstvo koje je sastavom na listi izrazio Darko Milinović, šef HDZ je novinare uputio da to pitaju njega. »Ja mislim da on kao čelnik Ličko-senjske županije, kao saborski zastupnik i bivši ministar ima sigurno kvalitetno mjesto u najjačkoj izbornoj jedinici za HDZ u brojnim izborima i mislim da će on dati veliki doprinos«, rekao je Plenković.


Na opasku da je Milinović zaprijetio povlačenjem s liste, Plenković je rekao: »Ma neće se povući. Dado je HDZ-ovac. Sve će biti okej.«


Sam Milinović je pak novinarima ponovio da neće biti na listi ako se ne budu poštivali kriteriji, ali je ostavio mogućnost da se na kraju ipak dogovore.


»Ako biram između ponosa i saborske stolice ja biram ponos«, rekao je Milinović odlazeći na dodatne konzultacije. »Možda ipak sve bude u redu«, dodao je.


»Ja sam podržao Ivanu Maletić da bude prva na listi. Ja nisam ni drugi ni treći, već četvrti. Ali ako se nešto ne promijeni u odnosu na kompletnu listu, ja ću odbaciti mogućnost i neću biti na listi HDZ-a«, kazao je novinarima.


——————————–


Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić bit će prvi na listi HDZ-a u četvrtoj izbornoj jedinici (Virovitička i Osječka županija). Ova je odluka donesena tijekom jučerašnjih konzultacija u središnjici HDZ-a. Kako se neslužbeno doznaje, vodstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem željelo je vidjeti Brkića u 11. izbornoj jedinici u kojoj glasuju građani Hrvatske koji nemaju prebivalište na njenom teritoriju, takozvana dijaspora. Međutim, Brkić je otklonio ovu ponudu i inzistirao da se ponovo, kao i prije osam mjeseci, kandidira u četvrtoj jedinici.


Time je razriješena zagonetka oko Brkića za kojeg su se zadnjih dana vezale različite kombinacije, među njima i ona da bi poput Božidara Kalmete i Tomislava Čuljka mogao odustati od kandidature. Brkić je opterećen aferom oko prepisane diplome na Policijskoj akademiji.



U ostalim izbornim jedinicama situacija je ovakva – u prvoj (središte Zagreba) prvi će biti Plenković, u drugoj (istočni Zagreb, Koprivnica) Miroslav Tuđman, treća (Varaždin, Međimurje) se još uvijek ne zna, u petoj (Brod, Požega, Vukovar) ministar financija Zdravko Marić koji nije član HDZ-a, u šestoj Goran Marić, u sedmoj (zapadni Zagreb, dio Gorskog kotara) politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, u osmoj (PGŽ, Istra) Oleg Butković, u devetoj (Zadar, Šibenik) europarlamentarka Ivana Maletić i u desetoj (Split, Dubrovnik) Damir Krstičević.


Aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, neslužbeno se doznaje, inzistira da bude u drugoj izbornoj jedinici iako je na prošlogodišnjim izborima bio u šestoj gdje ga i sada želi vodstvo stranke.


– Vjerojatno smatra da bi na području druge jedinice, naročito u Sesvetama, mogao skupiti puno preferencijskih glasova, procjenjuje jedan HDZ-ovac. Na redovnim izborima za Sabor Hasanbegović je bio tek na devetom mjestu u šestoj jedinici i dobio je svega 1,33 posto preferencijskih glasova, njih 879. Međutim, u tom je trenutku bio nepoznat široj javnosti budući da je postao medijska osoba tek nakon što je imenovan za ministra kulture. Hasanbegović navodno ima političke ambicije koje nadilaze funkciju saborskog zastupnika.


Povratnik u HDZ Drago Prgomet bit će najvjerojatnije drugi u drugoj izbornoj jedinici iako u članstvu stranke nije najbolje legla odluka vodstva da ga se vrati i ponudi visoko mjesto na listi.


Tijekom jučerašnjeg dana od kandidature je odustao i šibensko-kninski župan Goran Pauk s obrazloženjem da se želi posvetiti radu u lokalnoj samoupravi. U HDZ-u se počelo spominjati da bi se ovime mogao napraviti prostor za Josipu Rimac koja nije prošla glasanje na županijskom odboru.


– Sve je moguće, pa i to da se sada Rimac nađe među kandidatima. Konačnu listu kandidata utvrđujemo u dogovoru s vrhom stranke – rekao je za lokalne medije šef Županijskog odbora HDZ-a Nediljko Dujić koji je inače u lošim odnosima s Rimac.


U HDZ-u se smatra da se činjenica da ljudi poput Božidara Kalmete, Franje Lucića ili Tomislava Čuljka neće biti na listama neće negativno odraziti na mobilizaciju članova i birača.


– Ima ih koji misle da će zbog toga što se sada jedan Kalmeta neće pretjerano angažirati na izborima dio birača ostati doma, ali preuveličava se uloga tih ljudi. Naši na izbore izlaze iz navike. Nije im ni Milijan Brkić trebao da ih izvuće na birališta, uvjeren je jedan iskusni član HDZ-a.