Predsjednički izbori

Milanović željan TV debate s protukandidatima, Škoro i predsjednica zasad – ne znaju

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nova TV namjerava imati debatu između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore. Milanović će doći, dok iz stožera Škore i predsjednice vele da o tome ništa ne znaju



ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak putuje u SAD, a vraća se tek 30. rujna što znači da je još barem do kraja mjeseca neće biti u kampanji za predsjedničke izbore.


Dakle, niti iduća dva tjedna predsjednica se neće osvrtati na kritike koje joj isporučuju najozbiljniji protukandidati. Kamoli da će sudjelovati u televizijskoj debati s njima, za što joj je u subotu javni poziv uputio Zoran Milanović.


A neslužbeno doznajemo da Nova TV namjerava uskoro organizirati sučeljevanje između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore.


Izborna iskustva




U Milanovićevom stožeru kažu da su im već javili da je njihov kandidat zainteresiran i da će doći, dok su nam bliski suradnici predsjednice i Škore rekli da ništa o tome još ne znaju. U Novoj TV nisu nam htjeli izravno potvrditi da planiraju debatu i prije nego što Vlada raspiše izbore za predsjednika Republike, ali su to jasno naznačili.


– Redakcija informativnog programa Nove TV u ovom trenutku finalizira planove i priprema sadržaje s ciljem da i ovoga puta omogući gledateljima najzanimljiviji i najkvalitetniji sadržaj vezan uz izbore i predsjedničke kandidate, sadržaj koji će ih adekvatno i pravovremeno informirati i educirati. Nismo u mogućnosti otkrivati detalje razgovora koje vodimo, ali svakako ćemo vas pravovremeno obavijestiti o programu Nove TV vezanom uz predsjedničke izbore, odgovorili su nam iz Nove TV.


Nakon što započne službena kampanja, pravila obvezuju elektroničke medije da jednako tretiraju sve kandidate, što uvelike razvodnjava debatu ako je njih puno, na što je upozorio i Milanović, objašnjavajući zašto je sada pravo vrijeme za sučeljavanje njega i predsjednice Republike.


– Želim debatu s kandidatima, ali nje nema. Volio bih da to bude prije službene kampanje, jer televizije ne moraju zvati svakoga tko je prikupio potpise, a ja bih se rado susreo s aktualnom predsjednicom, izjavio je Milanović.


Ali, prognozirao je, možda i izazivao Kolindu Grabar-Kitarović, da se to neće dogoditi, jer »to će biti bežanija do zadnjeg trenutka«. Milanović to govori iz iskustva s Tomislavom Karamarkom 2015., kada je predsjednika HDZ-a pozivao na tv sučeljavanje, a »on je bježao«. U Milanovićevom stožeru ne podcjenjuju Škoru, ali ne žele debatu samo s njim, bez predsjednice Republike.


Odluke na čekanju


Ivan Anušić, koji bi trebao voditi izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović, ističe da će ona u službenoj kampanji biti otvorena za televizijske debate.


– Naravno da će predsjednica sudjelovati u debatama. No, prije početka službene kampanje to nema smisla. Po kojem bi se uopće kriterijima odredilo sudionike? Mogu reći da predsjednica još nije niti dobila nečiji poziv, kazao nam je Anušić.


Mate Mijić, glasnogovornik izbornog stožera Miroslava Škore, također tvrdi da ih još nisu kontaktirali iz Nove TV, niti iz bilo koje druge televizije.


– Mi o ovome dosada nismo razgovarali jer Škoru još niti jedan medij nije pozvao na sučeljavanje. Škoro će, kao što to redovno čini, odgovarati na stajališta drugih kandidata, a i komentirati sve što se događa u Hrvatskoj.


Što se, pak, tiče televizijske debate, morali bismo prvo znati u kojem bi ona formatu bila, tko bi u njoj participirao. Unaprijed se ne može ništa reći. Škoro ne bježi od razmjene argumenata s protukandidatima, ali o ovome ćemo se moći očitovati tek kad dobijemo konkretnu ponudu i saznamo tko bi se sve odazvao, naglašava Mijić.