Sporazum s Vladom

Mihalinec: ‘Hoće li nenastavno osoblje imati našu podršku za štrajk? Ne’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Upitan o najavi štrajka administrativno tehničkog osoblja, Mihalinec je rekao da je "čuo da je to neki sindikat za koji ne zna koliko ima članova", no da je poznato kakva je procedura za štrajk



ZAGREB Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izvijestio je u utorak da su svi prosvjetni sindikati dali suglasnost na sporazum s Vladom o povećanju koeficijenata te dodao kako očekuje njegovo potpisivanje u četvrtak nakon sjednice Vlade.


Mihalinec je to izjavo novinarima u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, gdje je u tijeku radni sastanak predstavnika Vlade i sindikata, rekavši kako “bruse sporazum” i sve njegove elemente te da će “brusiti” i elemente uredbe koju Vlada treba donijeti na sjednici u četvrtak.


“To je posao u kojem se pazi na svaki zarez i točku i vrlo smo oprezni i studiozno radimo da ne bismo iz žurbe učinili neku nenamjernu pogrešku koja bi se kasnije morala rješavati na sudovima. Stoga očekujemo da bi sastanak mogao potrajati, ali je sigurno da ćemo to danas učiniti”, rekao je Mihalinec nakratko izašavši sa sastanka.




Upitan o najavi štrajka administrativno tehničkog osoblja, Mihalinec je rekao da je “čuo da je to neki sindikat za koji ne zna koliko ima članova”, no da je poznato kakva je procedura za štrajk, odnosno da se mora najaviti na vrijeme, održati mirenje i tek onda ići u štrajk.


“Ako to netko želi učiniti u svakom slučaju ima pravo učiniti”, smatra Mihalinec. Na upit hoće li u tome imati njihovu podršku, kratko je odgovorio: “Ne”.


Na sastanku su predstavnici svih sindikata koji su sudjelovali u štrajku i postizanju sporazuma te pripremanju uredbe o koeficijentima složenosti poslova.


Svi sindikati su dali suglasnost i parafirali tekst sporazuma i očekujemo potpisivanje u četvrtak nakon sjednice Vlade, najavio je Mihalinec. Potvrdio je kako su tijela svih sindikata prihvatila takav tekst te da su zadovoljni dinamikom i povećanjem osnovice, kao i ostalim materijalnim pravima.


Na upit hoće li podržati najavljene štrajkove sindikata drugih resora, Mihalinec je rekao kako to treba “njih pitati”.


Na novinarsku tvrdnju kako su oni njih podržavali (u štrajku), Mihalinec je odgovorio: “To je u redu”. Na ponovljeni upit hoće li ih podržati, Mihalinec je uzvratio da se “svako mora izboriti za svoja prava”.