Svađa u Saboru

Matić spustio ekstremistima: ‘Nećeš, pope, vrijeđati ustaše i govoriti da nisu fašisti’

Hina

«Dakle, ustaše kakve su takve su, naše su i mi ih ne damo vrijeđati, jer kad oni sami kažu za sebe i ponose se da su fašisti onda ne dopuštamo nikome da im nakon 75 godina to oduzima i dovodi u pitanje. I zato mirno spavajte ustaše i ne berite brigu«, nastavio je Matić



Rasprava o Izvješću o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu izazvala je u petak u Saboru svađu između zastupnika Predraga Matića, Steve Culeja i Željka Glasnovića, a zastupnicu su raspravljali i o različitom tumačenju povijesnih događaja.


Predrag Matić (SDP) komentirao je izjavu sisačkog biskupa Vlade Košića o tome da »ustaštvo nije fašizam« rekavši kako nije zamišljao da će nakon 70 godina od Drugog svjetskog rata braniti ustaše.


Vrijeđanje ustaša


«Nisu valjda ustaše džabe četiri godine klali, palili, ubijali, uništavali, pisali rasne zakone, pa nisu valjda uzalud osnivali konclogore, Jasenovac i Gradišku Staru, tamanili Srbe, Rome, Židove, Hrvate neistomišljenike, pobijene bacali u jame poput Jadovnog, ulizivali se i ljubili skute i ruke Mussoliniju i Hitleru i trudili se biti veći fašisti od njih. I sad je netko odlučio jednom rečenicom to prebrisati i mrtvo hladno reći da ustaše nisu bile fašisti«, kazao je Matić dodajući da je Košić ovoga puta stvarno pretjerao.




»Urbi et orbi, svima na znanje jednom i zauvijek. Nećeš, pope, nećeš vrijeđati ustaše«, poručio je Matić, na što mu je Željko Glasnović uzviknuo iz klupe da je Jugoslaven.


«Dakle, ustaše kakve su takve su, naše su i mi ih ne damo vrijeđati, jer kad oni sami kažu za sebe i ponose se da su fašisti onda ne dopuštamo nikome da im nakon 75 godina to oduzima i dovodi u pitanje. I zato mirno spavajte ustaše i ne berite brigu«, nastavio je Matić.


U svađu se umiješao i Stevo Culej koji mu je spočitnuo da nije spomenuo četnike protiv kojih se navodno borio, kao i da je u Upravno vijeće Centra imenovan obavještajac vojske SAO Krajine Čedomir Višnjić dok je on bio u Vladi.


»Nisi ih nijednom riječju spomenuo, a to ti je svježije pamćenje trebalo biti. Ali u vrijeme Milanovićeve Vlade, u sprezi sa Vesnom Teršelič, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić preko svoje stranačke kolegice Zlatar Violić pokrenula je snažan politički pritisak da se Nazora destabilizira«, kazao je.


»Frede, ti si bio u toj Vladi netko i nešto. Kako nisi vidio što nam podmeću kao braniteljima? Tko će istraživati našu povijest? Obavještajci krajine. Ali oni tebi nisu smetali. A ja ovdje znam zašto ti nisu smetali. Ja puno toga znam što mnogi ne znaju. Pozdravlja te Patak i ekipa iz Vukovara«, kazao je Culej.


Tko je popravljao tenkove u JNA


Matić mu je uzvratio da je navikao na njegove uvrede i laži, te ga zamolio da ga ne oslovanja s »ti«. »Nismo nas dva zajedno popravljali tenkove u JNA, naime ja ih uopće nisam popravljao nit sam bio tamo«, kazao je Matić.


Ubacio se Glasnović koji je govorio komunizmu i komunističkim zločinima, a Matić mu je uzvratio da je više knjiga pročitao u jedan dan nego on u cijelom životu.


»Sramota je da ste bili hrvatski branitelj, vi ste sramota za branitelje«, rekao mu je Glasnović, a Matić odbrusio da je »lako pametovati s 10.000 kilometara udaljenosti«.


U raspravi govorilo se i o prekrajanju povijesti, odnosno različitom tumačenju povijesnih događaja.


Željka Reinera (HDZ) tako je zanimao sadržaj u europskoj čitanci koja je lani objavljena u Solunu u kojoj se navodi, kako tvrdi, da je rat u Hrvatskoj nastao ili bio potaknut priznanjem Republike Hrvatske i da je Vukovar Hirošima , kao i je li točno da je osoba koja je surađivala na toj čitanci uključena u kurikularnu reformu.


Ravnatelj Centra Ante Nazor odgovorio mu je da neki ljudi preuzimaju na sebe odgovornost tumačiti hrvatsku povijest, iako se aktivno ne bave s tom poviješću.


»U izradi prvog kurikuluma, naš je centar zaobiđen u radu isto kao i Institut za povijest. A osobe koje su radile na njemu ne bave se suvremenom poviješću, posebice ne Domovinskom ratom«, kazao je Nazor.


Citiranje Vuka Draškovića


»Nisu samo problem faktografske pogreške i ovakve konstatacije jer je skandalozno da se radi neke multiperspektivnost u poglavlju o Vukovaru citira izjava nikog drugog nego Vuka Draškovića, da je Vukovar Hirošima«, dodao je.


Josip Đakić (HDZ) kazao je da je zbog materijala koji je prikupio Centar lažiranje povijesti nemoguće. »Lažiranje povijesti zbog ovoga centra je nemoguće, jer sve u njemu se nalazi, od zapovjedi svih korpusa, vojske koje su napadale Hrvatsku državu, do pojedinih štabova teritorijalnih obrana, do svih onih video zapisa, slika, publikacija i brošura koje su izdavale i vojska Krajine kao i srpska vojska«, kazao je.


«Živimo u demokratskom društvu, ali je neistina i laž da je Hrvatska izvršila agresiju na BIH i ne daj Bože da ta činjenica bude zapisana negdje jer je laž. To je bol do neba od onih koji su pod zemljom, od onih koji nisu među nama, od onih koji su omogućili da danas imamo parlamentarnu dokumentaciju«, rekao je Miro Bulj (Most).