Ministarstvo rada

Marko Pavić: Predstavljen samo inicijalni prijedlog mirovinske reforme

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»To znači da nam treba 40 milijardi kuna da buduće umirovljenike dovedemo na razinu sadašnjih umirovljenika. To znači da su oni kratko vremensko razdoblje kapitalizirali štednju, već 2018. trebalo je biti deset posto izdvajanja za drugi mirovinski stup, a nije, i sada idemo dalje da iznjedrimo cjelovitu mirovinsku reformu«, kaže ministar Pavić



ZAGREB Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u ponedjeljak da je prošlog tjedna predstavljen inicijalni prijedlog mirovinske reforme, koji će se dalje raspravljati kroz stranačka tijela, koalicijske partnere i radnu skupinu, a tek nakon toga će se prema svima »detaljnije komunicirati finalni prijedlog«.


Htjeli smo provesti javnu raspravu, da osvijestimo javnost o veličini tog problema, rekao je Pavić novinarima prije početka sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju.


»To znači da nam treba 40 milijardi kuna da buduće umirovljenike dovedemo na razinu sadašnjih umirovljenika. To znači da su oni kratko vremensko razdoblje kapitalizirali štednju, već 2018. trebalo je biti deset posto izdvajanja za drugi mirovinski stup, a nije, i sada idemo dalje da iznjedrimo cjelovitu mirovinsku reformu«, kaže Pavić.




Na upit zašto nije bio u Hrvatskom saboru na predstavljanju prijedloga izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, odgovorio je kako najavljene izmjene nisu bile tema u Saboru jer je potrebno tehničko usklađivanje zakona s odlukom Ustavnog suda, što treba učiniti do 15. srpnja.


»Bit će dovoljno vremena da zakon bude u Saboru, a danas u Saboru nije bila tema cjelovita mirovinska reforma već usklađivanje s odlukom Ustavnog suda«, naglasio je Pavić.