Ovlašteni skeniratelji

Marić pokušao objasniti zašto za skeniranje dokumenata treba certifikat. I dalje nije jasno

Hina

Foto Pixsell, Pixabay

Foto Pixsell, Pixabay

»Ovo je opcija, nije obveza, a prijedlog rješenja je došao od HUP-a«, rekao je Zdravko Marić



ZAGREB Ministar financija Zdravko Marić, izjavio je u petak da je isključivi povod uvođenja mogućnosti blokade internetskih stranica nelojalna konkurencija inozemnih internet kladionica, koje nude svoje usluge, a ne plaćaju nikakve dažbine.


Međunarodni internetski priređivači igara na sreću, za razliku od domaćih, ne plaćaju ni naknade za privređivanje, ni porez na dobit s obzirom da nisu registrirani u Hrvatskoj, a igrači, odnosno građani, kada ostvare dobitke ne plaćaju porez, rekao je Marić.


Stoga je u pravilniku o provedbi Općeg poreznog zakona koji je u javnoj raspravi, Ministarstvo financija predložilo mogućnosti blokiranja pristupa sadržaju internet stranice putem koje se obavlja nedozvoljena gospodarska djelatnost, odnosno izbjegavaju se propisane obveze i ostvaruju nepripadajuće porezne pogodnosti.




»Ako netko ostvaruje određenu djelatnost u RH, ne plaća nikakve vrste poreza i stvara nelojalnu konkurenciju, tada Porezna uprava može pokrenuti postupak blokade određene IP adrese«, rekao je Marić na konferenciji »Utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj«, u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i Deloittea.


Napominje da u Hrvatskoj zakon maloljetnim osobama brani uplatu u kladionicama i kod drugih priređivača igara na sreću, dok s druge strane nema nikakvih mehanizama kontrole međunarodnih internetskih priređivača.


Istaknuo je da se Ministarstvo financija bavi isključivo porezima i gospodarstvom, odbacujući teze da želi utjecati na slobodu govora na pojedinim portalima i internetskim stranicama.


Na pitanje novinara o ovlaštenim certificiranim »skenirateljima«, odnosno o odredbi po kojoj pretvorbu knjigovodstvene isprave iz papirnatog u elektronički oblik mogu obaviti certificirane osobe, Marić je rekao da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila da se razmisli o mogućnosti pohranjivanja računa ne samo u materijalnom, nego i digitalnom obliku.


»Ovo je opcija, nije obveza, a prijedlog rješenja je došao od HUP-a«, rekao je Marić.


Upitan kako je zadovoljan početnim efektima smanjenja stope PDV-a s 25 na 13 posto na određene vrste proizvoda, kaže kako se osobno uvjerio da su brojni maloprodajni dućani iskoristili tu mjeru.Dodaje kako će, kad se stvore fiskalni kapaciteti, zagovarati da »kompletna hrana bude na sniženoj stopi PDV-a«.

Marić je zadovoljan jer je na konferenciji fokus na dvije, po njegovim riječima propulzivne djelatnosti koju Hrvatsku mogu izdići u gospodarskom i širem društvenom smislu, a to su IT i kreativne industrije.