Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Ministar financija

Marić: 'Proračun ostaje uravnotežen, bez obzira na apetite za rast plaća'

Marić: 'Proračun ostaje uravnotežen, bez obzira na apetite za rast plaća'
Marić: 'Proračun ostaje uravnotežen, bez obzira na apetite za rast plaća'
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 10:57 2019-10-24T10:57:23+02:00

ROVINJ  Uvijek imate te jednokratne efekte, izazove, lani je to bio Uljanik, ove godine pritisci, apetiti na rast plaća nastavnika, ali sve će to u proračunu biti amortizirano, on će ostati uravnotežen.

Rashodi će biti u okviru plana, prihodna strana je pod kontrolom, a sav višak bit će transferiran u daljnje porezno rasterećenje te će dati doprinos smanjenju udjela javnog duga u BDP-u. Stalno se govori o nekakvom izbornom proračunu, sve je puno političke ekonomije, sve se politizira, no mogu reći samo to da i za 2020. očekujem uravnotežen proračun, jer je najveći iskorak napravljen upravo na području javnih financija, rekao je ministar financija Zdravko Marić na Konferenciji Zagrebačke burze "Izazov promjene" koja je počela u Rovinju.

Kaže da su javne financije prošle pravu reformu, i dok su nekad bile glavni razlog što su nam rušili rejting, sada nam ga zbog dobrog stanja u javnim financijama podižu. Kaže da je prevelik broj trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države, neki manjinski udjeli već su oglašeni za prodaju, ide se u tom pravcu da ih se država rješava, no veli da neku konkretnu informaciju koja bi razveselila sudionike tržišta kapitala u smislu neke veće privatizacije, nema.

Tržište kapitala, kaže, treba impuls i poticaj, na njemu nema "mesa", no ono što može najaviti, veli, tek su nova zaduživanja, i to isključivo vezana za refinanciranja državnog duga, i to uz sve niže prinose pa ni tu zarada financijskog sektora nije kao prije. Radi se na pripremi jednog domaćeg izdanja, a hoće li to biti deset milijardi kuna koliko se planiralo vidjet će se.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.