Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Novi ministar

Malenica najavio: 'Demistificirat ćemo javnu upravu u Hrvatskoj i vratiti povjerenje građana'

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 13:30 2019-07-18T13:30:16+02:00

ZAGREB Kandidat za novog ministra uprave Ivan Malenica najavio je u četvrtak da će nastaviti s provedbom već dogovorenih projekata digitalizacije javne uprave i pripajanja ureda državne uprave županijama.

Malenica je uoči sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem novinarima pred Banskim dvorima rekao da je njegov prethodnik Lovro Kuščević odradio određene aktivnosti koje će on nastaviti do kraja mandata.

"U sljedećih godinu dana mislim da se sve to može dovršiti, da demistificiramo javnu upravu u Hrvatskoj i vratimo povjerenje građana", rekao je novi ministar.

Upitan hoće li ići na smanjivanje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa rekao je da će vidjeti. "Postoji nekakav prijedlog zakona, vidjet ćemo u kojem se dijelu to odnosi".

Na konstataciju da neće napraviti ništa svoje ni novo, rekao je da ima viziju po kojoj bi javna uprava treba biti servis građana koji će biti zadovoljni ljudima koji tamo rade, njihovim učinkom i radom. Ministar se pritom nije složio s novinarom da je to samo skup fraza.

Za odluku Ustavnog suda koji je zaključio da se prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, rekao je da je odluka Ustavnog suda takva da je treba poštivati. Najavio je da će o tome razgovarati s predstavnicima izvršene vlasti u Vukovaru. Za otpuštanja u javnoj upravi rekao je da je o tome trenutno teško govoriti.

Malenica je kazao da je ministarsku poziciju prihvatio jer je to izazov u njegovoj karijeri, a nešto može napraviti i za Hrvatsku u području javne uprave. U svom dosadašnjem radu bavio se tim područjem u znanstvenom radu pa misli da to može primijeniti na javnu upravu.

"Koliko će biti različit praktični dio od znanstvenog dijela vidjet ću kad stupim na dužnost, ali misli da ne bi trebalo biti problema", kazao je Malenica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze