Snimaju doslovno - sve

MUP na ceste postavlja nove “superkamere”: Mogu snimiti prekršaje čak 32 vozila u istom kadru

Hina

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Prema podacima policije, kamerama je u cestovnom prometu do 19. rujna ove godine utvrđeno oko 50.000 prometnih prekršaja i to uglavnom onih koji se odnose na nepropisnu odnosno nedopuštenu brzinu



Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) sljedeće godine nabavit će 16 novih fiksnih kamera odnosno uređaja za nadzor brzine kretanja vozila, 28 kućišta/ormara, 24 ručna i 18 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, piše u ponedjeljak Večernji list.


Ove je godine hrvatska policija postavila 59 novih fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila te 122 kućišta/ormara u koja se postavljaju ti uređaji. Usto, u 2019. nabavljeno je i 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, koji će, kažu u MUP-u, također dostavljati slike na Centralni server i procesuirati ih kroz aplikaciju OEP, navodi dnevnik.


MUP je još 2010. i 2015. nabavio 28 fiksnih uređaja za nadzor brzine na 62 lokacije odnosno kućišta/ormara pa je tako na hrvatskim cestama trenutačno postavljeno 87 kamera za nadzor brzine i 184 kućišta u kojima će se izmjenjivati kamere, a kad sljedeće godine stigne 16 novih uređaja ukupno će biti postavljeno 103 fiksne kamere i 212 kućišta.




A nove kamere koje postavlja MUP, osim prekoračenja brzine, mogu uhvatiti vozače i u drugim prekršajima kao što su nepropisno korištenje mobitela, nekorištenje pojasa, nepropisno pretjecanje.


Sustav radi kao dopplerov radar, stoga uređaji mjere istodobno dva prometna traka u dolasku i dva prometna traka u odlasku. Također imaju mogućnost automatskog očitavanja registarskih oznaka vozila, objašnjavaju u MUP-u.


Prema podacima policije, kamerama je u cestovnom prometu do 19. rujna ove godine utvrđeno oko 50.000 prometnih prekršaja i to uglavnom onih koji se odnose na nepropisnu odnosno nedopuštenu brzinu, donosi Večernji list.