Vrhovno tijelo Islamske zajednice

MUFTIJE IZ BIH OPTUŽUJU Hrvatski ekstremisti iz dviju država vode zlonamjernu kampanju protiv Bošnjaka

Hina

Husein Kavazović / Reuters

Husein Kavazović / Reuters

Muftije iz BiH su ocijenile kako je nakon izbora u BiH Islamska zajednica izvrgnuta »grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antieuropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim dužnosnicima susjedne države (Hrvatske) ali i domovine«



SARAJEVO Vrhovno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koje okuplja njene muftije u četvrtak je reklo kako ekstremistički hrvatski politički krugovi iz Hrvatske i BiH vode zlonamjernu kampanju protiv IZ i Bošnjaka potaknutu njihovim nezadovoljstvom rezultatima listopadskih izbora u toj zemlji.


Informativna agencija IZ u BiH MINA prenijela je kako je vijeće muftija koje je ekvivalent biskupskim konferencijama održalo posebnu raspravu o ovom pitanju pri čemu su muftije ocijenile kako je nakon izbora u BiH Islamska zajednica izvrgnuta »grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antieuropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim dužnosnicima susjedne države (Hrvatske) ali i domovine«.


Muftije su ovime reagirale na opetovane optužbe lansirane iz HDZ BiH kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjetovan miješanjem islamskog svećenstva u predizbornu kampanju.




Hrvatski čelnici kako u Hrvatskoj tako i u BiH jedinstveni su u stavu da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka te da nije legitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH.


Iz HDZ-a su tvrdili kako su uoči izbora imami u džamijama davali naputke vjernicima kako glasovati odnosno distribuirati glasove unutar jedne obitelji s ciljem da u Predsjedništvo BiH kao bošnjački član bude izabran kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović a hrvatski Komšić.


Takve je tvrdnje nedavno i pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta ponovila hrvatska zastupnica Željana Zovko.


Bosanskohercegovačke muftije smatraju kako je očevidno da se radi o ničim izazvanoj zlonamjernoj kampanji.


»Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se opetovano, bez ikakvog valjanog dokaza, optužuje za organizirano i svjesno uplitanje u izborni proces i to u interesu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, odnosno, osuđuje što nije osigurala da se izabere kandidat po volji tih političkih krugova«, stoji u zjavi vijeća muftija.


Navode kako su se članovi tog vijeća javno očitovali uoči izbora porukom članovima Islamske zajednice da je njezino rukovodstvo u više navrata ponavljalo svoj stav o nemiješanju Islamske zajednice u izborni proces pa stoga muftije ponovo odbacuju takve optužbe kao zlonamjerne i neutemeljene.


Ističu kako je djelovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini transparentno a njena se stajališta iznose javno i odgovorno jer ona ne funkcionira na načelu urota i tajnosti.


U svojoj poruci namijenjenoj »ekstremističkim opcijama« istaknuli su i to kako su se suzdržavali od trijumfalizma nakon što su zagovornici takvih politika iz razdoblja rata osuđeni pred međunarodnim kaznenim sudom. U očevidnoj aluziji na presudu šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne donesenoj prije godinu dana muftije napominju kako su učinili sve da se ona ne zlorabi radi bilo kakvih političkih ciljeva sve zbog želje za očuvanjem dobrosusjedskih odnosa i uspostavom međusobnog povjerenja.


»Na žalost, takav naš stav su neki, čini se, razumjeli kao znak naše slabosti. Stoga je vijeće muftija dalo podršku rukovodstvu Islamske zajednice da poduzme sve korake kako bi se Islamska zajednica zaštitila od lažnih optužbi i kleveta«, poruka je muftija IZ u BiH očevidno namijenjena prije svega sadašnjim čelnicima HDZ BiH.