Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Luka Gruž

MORH: Iz operacije 'Sea Guardian' vratio se 2. HRVCON

Ilustracija / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL
Ilustracija / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2019. u 18:23 2019-09-18T18:23:22+02:00

Ceremonija dočeka pripadnika 2. HRVCON-a održat će se u petak, 20. rujna, u sklopu programa svečanoga obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM), koja će se obilježiti u dubrovačkoj luci Gruž

DUBROVNIK Uplovljavanjem raketne topovnjače RTOP-42 »Dubrovnik« u luku Gruž, u utorak je završeno sudjelovanje 2. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji »Sea Guardian«, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Ceremonija dočeka pripadnika 2. HRVCON-a održat će se u petak, 20. rujna, u sklopu programa svečanoga obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM), koja će se obilježiti u dubrovačkoj luci Gruž.

Posada i brod HRM-a RTOP – 42 »Dubrovnik« upućeni su 30. kolovoza u područje Sredozemlja kao doprinos Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja pomorske sigurnosti, ističu iz MORH-a.

U operaciji Sea Guardian brod Hrvatske ratne mornarice pokrivao je područje središnjeg Mediterana, odnosno prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Zadaće kontingenta bile su stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka.

Za vrijeme angažmana u Sredozemlju, raketna topovnjača »Dubrovnik« u plovidbi je prešla oko 3500 nautičkih milja. U sklopu operacije naš tim za prekrcaj po prvi puta je u realnoj situaciji izvršio prekrcaj na sumnjivi brod s liste plovila od posebnog interesa.

Izvršen je, navodi MORH, i prekrcaj na brod trgovačke mornarice čime se, u cilju povećanja sigurnosti na moru, ističe važnost suradnje sa trgovačkom mornaricom.

U dodijeljenom području odgovornosti kontingent je ophodio i nadzirao djelatnosti brodova, lociranje plovila, uvježbavanja s drugim brodom te svakodnevno razmjenjivao podatke sa zapovjedništvom i sudionicima u području operacije, a posebno sa mornaričkim ohodnim zrakoplovima.

U svim fazama operacije i u svim zadaćama pripadnici HRM-a pokazali su uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost.

Drugi HRVCON broji 33 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik je kapetan korvete Stipe Mornar, a zapovjednik RTOP-42 poručnik je bojnoga broda Ante Uljević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.