Vremenska prognoza

MINUSI DILJEM ZEMLJE Sutra u gorju očekujte snijeg, od ponedjeljka će ga biti i u nizinama

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Mjesec studeni definitivno počinje opravdavati svoje ime – u dobrom dijelu Hrvatske temperature su noćas kliznule u minus. Najniža je zabilježena na Zavižanu gdje je u 6 sati bilo 5 stupnjeva ispod ništice i na Biokovu, gdje je bilo -4,5 stupnja.


U Lipiku je u 6 sati bilo minus 3 stupnja, u Bednji, Karlovcu, i Varaždinu minus 1,5 stupanj, a u Varaždinu minus 1.


DHMZ za danas najavljuje djelomice sunčano, u unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku. U gorskoj Hrvatskoj uz više oblaka mjestimice može pasti i malo oborine na granici kiše i snijega. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočnjak, u gorju na udare jak, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 4 do 9 na kopnu, a na Jadranu od 12 do 16 °C.




Zbog jake i olujne bure za područje Kvarnera danas je na snazi narančasto upozorenje meteoalarma, a u podvelebitskom području crveno. Bura bi mogla dosezati udare i do 150 kilometara na sat.


U nedjelju pretežno oblačno i još malo hladnije, uz malu vjerojatnost slabih oborina, u gorju uglavnom snijega. U ponedjeljak je snijeg moguć i u nizinama, a u utorak se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od sredine sljedećeg tjedna djelomice sunčano, uglavnom suho i malo toplije.


Na Jadranu u nedjelju i dalje vjetrovito uz jaku, na udare i olujnu buru, koja će početkom sljedećeg tjedna oslabjeti. U utorak će bura ponovno pojačati, osobito na sjevernom dijelu, dok će u Dalmaciji biti istočnog i južnog vjetra. Kiše će povremeno biti u ponedjeljak te sporadično u drugoj polovini tjedna, a u utorak su lokalno moguće i veće količine. Do utorka postupno hladnije, zatim ponovno malo toplije, piše HRT.