Bez recepta

Lijekovi pojeftinjuju, a ljekarnici upozoravaju: “Oprezno, analgetici se troše sve više”

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva

Početkom 2019. PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, prema odluci Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže



ZAGREB Stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova će se početkom 2019. smanjiti u prosjeku za 17-18 posto, doznaje se u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).


Početkom 2019. PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, prema odluci Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže.


Lijekovi za prehladu 10 kuna jeftiniji


Bezreceptni lijekovi značajno će pojeftiniti već s početkom iduće godine pa će, primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imati u prosjeku do 18 posto nižu malopodrodajnu cijenu, navodi predsjednica HLJK Ana Soldo.




Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ova će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova biti od 20-ak do 30-ak kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.


Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).


Oprezno s lijekovima, unatoč lakoj dostupnosti


Hrvati na lijekove bez recepta godišnje troše dvostruko više nego prije pet godina, no o njihovom djelovanju i rizicima sve manje pitaju stručnjake zbog čega iz ljekarničke komore apeliraju kako svakom lijeku, bez obzira na njegovu laku dostupnost, moramo pristupiti s dužnim oprezom.


Trenutno se za lijekove na recept plaća PDV od pet, za bezreceptne 25 posto, što Hrvatsku svrstava među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država, i onih koje plaćaju pacijenti.U HLJK kažu kako su u posljednje tri godine, kroz inicijativu Udruženja proizvođača bezreceptnih lijekova, predlagali izjednačavanje oporezivanju lijekova te pozdravljaju takvu Vladinu odluku.

»Smatramo da je svaka olakšica koju će osjetiti pacijenti dobrodošla, a dobro je što će smanjenje cijena dočekati u vrijeme sezonskih bolesti poput gripe i prehlada, kada se povećava potreba za bezreceptnim lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove za snižavanje temperature i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje, upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun«, kaže


Ističe kako će se na taj način povećati dostupnost samoliječenja, koja međutim nikako ne znači uzimanje bezreceptnih lijekova bez savjetovanja s liječnicima i ljekarnicima, a nove će mjere imati pozitivan utjecaj na razvoj farmaceutske industrije i ljekarništva u ruralnim područjima.