Reakcija na izjavu

Liječnička komora: Predsjedničina izjava je uvredljiva i neprihvatljiva

Hina

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ



Hrvatska liječnička komora u utorak je ocijenila uvredljivom i neprihvatljivom izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU rekla da u Hrvatskoj “kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari“.


Smatraju da takvom izjavom, prema pisanju britanskog The Guardiana, a koju su prenijeli i hrvatski mediji, predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad. 


“Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike“, rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a Lada Zibar.




U priopćenju su istaknuli i da je ono što hrvatski liječnici očekuju, a što je predsjednica Grabar Kitarović propustila spomenuti – rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama… 


“Popis problema u zdravstvu je ogroman i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme”, poručili su iz Hrvatske liječničke komore.