NEMA OPROSTA

LJUDI SU OGORČENI Potres je uništio stotine automobila, ali Zagreb i dalje naplaćuje parking

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Grad Zagreb je odlučio da se nenaplaćivanje parkinga odnosi samo na ulice koje omeđuju ili su uz ogradu zagrebačkih bolnica te za sve pacijente i zdravstvene, vojne i policijske djelatnike koji sudjeluju u suzbijanju širenja koronavirusa i sanaciji štete nastale nakon nedjeljnog potresa



ZAGREB – Usprkos epidemiji koronavirusa i potresu, parkiranje se u Zagrebu i dalje naplaćuje, pa i u dijelovima koji su u najteže stradali, što oporba ocjenjuje tvrdoglavošću gradonačelnika Milana Bandića i dokazom da je nedorastao situaciji zbog čega bi trebao ići u samoizolaciju.


Grad Zagreb je odlučio da se nenaplaćivanje parkinga odnosi samo na ulice koje omeđuju ili su uz ogradu zagrebačkih bolnica te za sve pacijente i zdravstvene, vojne i policijske djelatnike koji sudjeluju u suzbijanju širenja koronavirusa i sanaciji štete nastale nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu.


Ostali građani u ovom trenutku nemaju pravo na besplatno parkiranje, što se odnosi i na stanare Donjeg grada, koji su bili najgore pogođeni potresom.




Zagrebački gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak ne može razumjeti zašto je gradonačelnik u ovom pitanju toliko tvrdoglav.


“U onom trenutku, kada je odlukom Nacionalnog stožera ukinut javni prijevoz, bilo je potpuno logično da će gradonačelnik već za vikend donjeti odluku da se parking više neće naplaćivati. Nažalost to se nije dogodilo”, ustvrdio je Stojak za Hinu.


Dodao je da su to već učinili gradovi poput Rijeke, Karlovca i Osijeka.


“Molim ga da pod hitno donese odluku o obustavi naplate parkiranja, ne zato što će Zagrepčani masovno sada pohrliti u grad, nego prvenstveno radi zaštite djelatnika Zagreb parkinga. Više njih mi se jučer cijeli dan javljalo, ogorčeni što i dalje u centru grada moraju dolaziti u svoje sektore, i moraju obilaziti parkirna mjesta, fotografirati i dokazivati šefovima da su došli tamo”, kazao je Stojak.


Tvrdi kako su se mnogi djelatnici susreli s opravdano gnjevnim građanima koji ne mogu razumjeti da se i dalje, usprkos potresu, naplaćuje parking.


“Djelatnici su ogorčeni na svoju upravu koja im se uopće nije obratila od pojave pandemije virusa, a pogotovo nakon potresa, nikakve upute od svog poslodavca nisu dobili, nemaju niti zaštitnu opremu, niti im itko išta govori, osim jučerašnje upute da moraju obilaziti svoje sektore te slikati i provjeravati aparate da rade”, ustvrdio je Stojak.


Istaknuo je da te ljude treba zaštititi te da naplatu treba ukinuti.


“To nije komunalna djelatnost od posebne važnosti za funkcioniranje grada u ovim uvjetima koji trenutno vladaju. Zaštitimo prvo zdravlje i sigurnost djelatnika Zagreb parkinga i pustimo da se konačno parkiranje ne naplaćuje dok god traje ova situacija”, smatra Stojak.


Kaže kako je Zagreb parking financijski stabilna kompanija koja jako dobro zarađuje. 


“Jako skupo to naplaćuje Zagrepčanima, i sigurno neće osjetiti financijske posljedice ako se u sljedećih mjesec ili dva neće naplaćivati parking sve dok ovo traje”, naglasio je Stojak.


Gradska zastupnica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš rekla je Hini kako smatra da bi se gradonačelnik trebao staviti u samoizolaciju i ostati tamo jer se pokazao nedorastao zadatku.


“Onaj minimum što je trebao napraviti jest ukidanje naplate parkiranja u Zagrebu, da se parkira na nekim drugim površinama. On odlično funkcionira kad nema nekakav ozbiljan zadatak pred sobom, ali kad treba raditi pokazuje da je on i njegov krizni stožer nedorastao tome”, ustvrdila je Mrak Taritaš.


Upozorila je da u gradu imamo izvanrednu situaciju uz potres i koronavirus te da bi se sukladno tome gradonačelnik i njegov stožer trebao “posložiti”.


“Njegov šef ureda za krizne situacije, koji se cijelo vrijeme pravi važan kada ne treba raditi, a sad kad treba se pokaže da zapravo ne zna kako upravljati”, kaže Mrak Taritaš.


Smatra kako bi grad trebao raditi na mjerama sukladno činjenici da se on trese cijelo vrijeme


“Vi morate omogućiti mjeru ukidanja parkiranja, dati ljudima mogućnost da parkiraju na površinama koje nisu za to namijenjene, a ne ove ludosti koje gradonačelnik najavljuje, a onda kad treba raditi pokaže se apsolutno nedorastao priči”, zaključuje Mrak Taritaš.