Na prodaju

LJETNIKOVAC U MEDVEJI Vila Castello od de Terzija, preko LRH, do Todorića i – bubnja

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Zbog kolapsa Agrokora, obitelj Todorić mogla bi uskoro ostati bez svog raja na zemlji nakon dvadesetak godina uživanja u njegovim blagodatima. Velebno zdanje Todorić je kupio za 11 milijuna kuna, a za koliko će biti prodano – tek će se vidjeti. Budući da je riječ o atraktivnom kompleksu tik uz more, nema dvojbe da će vila Castello lako privući nekog novog, bogatog kupca



LOVRAN Među vrijednom imovinom posrnulog koncerna Agrokor Ivice Todorića koja će završiti na bubnju, nalazi se i vila Kamelija ili Castello na rtu u Medveji. Todorićevi dvori, u kojima je obitelj najviše boravila ljeti, što se moglo zaključiti i po onom crvenom helikopteru »parkiranom« na pokošenoj travi, i danas dominiraju liburnijskim arhipelagom ponajprije zbog svoje arhitekture, ali i pozicije uz samo more.


Vila Castello prostire se na gotovo 400 metara četvornih, a okružena je s dvorištem od 525 kvadrata koje je uvijek pažljivo održavano. Cijeli taj kompleks nalazi se u parku čija je površina četiri tisuće kvadrata. Također, Agrokor je koncesionar golemog dijela pomorskog dobra uz vilu, što je omogućila Primorsko-goranska županija, tako da je obitelj neometano uživala pravo korištenja same obale.


Nije ostao dužan


Sve u svemu, Agrokor, odnosno obitelj Todorić u posjedu ima oko pola hektara jednog od najatraktivnijih zemljišta na području cijele Liburnije, a po mnogima i šire od toga, koje će, vjerojatno, brzo pronaći novog vlasnika. Tako bi obitelj Todorić mogla uskoro ostati bez svog raja na zemlji i to nakon dvadesetak godina uživanja u svim njegovim blagodatima.




Naime, koncern Agrokor kupio je vilu Castello, njezinu pomoćnu zgradu, dvorište i prostrani park još 1996. godine. Bile su to godine poslovnog uzleta Ivice Todorića, kad njegovom koncernu novca nije nedostajalo, a obiteljska su poznanstva sezala do samog vrha državne vlasti. Točnije, Agrokor je atraktivni kompleks u Medveji kupio 5. siječnja 1996. godine.


Tog je datuma zaključen kupoprodajni ugovor s bivšim vlasnikom tih parcela, hotelskim lancem Liburnija Riviera Hoteli iz Opatije. Ugovor je u ime kupca potpisao Ivica Todorić, a Agrokor je cijeli posjed u Medveji od oko pet tisuća četvornih metara platio 11 milijuna kuna.


Zanimljivo je pritom primijetiti da je i ovaj posao Agrokor sklopio na svoj tradicionalni način – višemjesečnom odgodom plaćanja svojih obveza. Naime, u kupoprodajnom ugovoru navodi se članak da je Agrokor dužan 5,5 milijuna kuna platiti u roku od osam dana, dok će LRH ostalih 5,4 milijuna kuna dobiti kroz šest mjeseci. Također, Agrokor je bio dužan platiti porez na promet ove nekretnine u Medveji.


S obzirom na činjenicu da su Todorićevi do danas u posjedu vile Castello, može se zaključiti da je Agrokor u ovom kupoprodajnom odnosu nije ostao dužan novac. Uostalom, da je Agrokor svoj dug prema LRH-u podmirio, sugerira i dokument koji je datiran 12. srpnja 1996. godine.


Kap u moru dugova


– Isplatom kupoprodajne cijene nema zapreke da Agrokor d.d. Zagreb ishodi uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama kod nadležnog suda na svoje ime i u svoju korist za kupljene nekretnine – stoji u izjavi koju je potpisao ondašnji generalni direktor Liburnia Riviera Hotela Nikola Slavić.


Iz dostupne dokumentacije vidljivo je da cijeli posjed Todorićevih u Medveji nije opterećen kreditima i uz vlasništvo 1/1 nema zapreka da se od prodaje ove nekretnine namakne barem jedna kap u moru Agrokorovih dugova. Todorićeva vila izvorno se zvala vila Castello, a danas se u literaturi vodi kao vila Kamelija. Zdanje je dao izgraditi Vicenzo de Terzi. Vila Castello građena je od 1910. do 1913. godine, a pretpostavlja se da je njezin arhitekt bio Carl Seidl. U knjizi Lovran – turizam i graditeljstvo Mirjane Peršić navodi se da je vila zamišljena kao veliki građevno-parkovni kompleks koji se stapa s prirodom, neuređenim okolišem mora, stjenovitom obalom i šumom šireg okruženja. Vila je prema svemu sudeći studiozno promišljena i promatrana s kopna i mora. – Samo tako mogla se odabrati točka na stjenovitu, teško pristupačnom obalnom rtu u Medveji, na kojoj je ovako zahtjevna građevina konačno podignuta – piše u knjizi Peršić.

Vicenzo de Terzi bio je prvi vlasnik vile Castello. Sredinom 1955. godine vila prelazi u vlasništvo ondašnjeg Narodnog odbora općine Lovran, a temeljem sporazuma između FNRJ i Italije koji je potpisan u Beogradu 1954. Konačno, deset godina kasnije ondašnji hotelijer Liburnija postaje vlasnikom nekretnine i to temeljem odredbe Općine Opatija.