Produljenje roka

Kujundžić kaže da bi novi zakon o pobačaju ipak mogao biti gotov do kraja njegovog mandata. Što će donijeti?

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ministar Kujundžić je ustvrdio da je novi Zakon o pobačaju koji će zamijeniti onaj iz 1978. godine, iznimno kompleksan s raznih aspekata te da »možda i bude gotov« do kraja njegova mandata

ZAGREB Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je da će povjerenstvo za izradu novoga Zakona o pobačaju tražiti od Ustavnog suda produljenje roka za njegovo donošenje, ali nije znao reći kada. Uoči sjednice Vlade izjavio je da povjerenstvo nastoji iznjedriti što bolji zakon, te će njihov posao stoga potrajati još neko vrijeme.

– Zakon o pobačaju je iznimno kompleksan s raznih aspekata, životnog, sociološkog, demografskog, svjetonazorskog… Povjerenstvo sastavljeno od eksperata medicinske i pravne struke već duže vrijeme analizira zakone i prakse te rezultate drugih zemalja – poručio je Kujundžić, dajući do znanja da se Hrvatska nastoji povesti za europskim primjerima, no nije otkrio o kojim se državama radi – onima s restriktivnijim ili liberalnijim zakonima od hrvatskog.


Na pitanje novinara o tome kada se može očekivati donošenje novog Zakona o pobačaju koji će zamijeniti onaj iz 1978. godine, ministar je ustvrdio da »zakon možda i bude gotov« do kraja njegova mandata.


Legitimno pravo


Ustavni sud je, podsjetimo, u ožujku 2017. godine donio odluku kojom obvezuje Sabor da u roku od dvije godine donese novi Zakon o pobačaju. Ustavni je sud pritom zaključio da u novom zakonu neće biti moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. Zakon bi, dakle, u Saboru trebao biti izglasan do početka ožujka, no s obzirom na to da je povjerenstvo Ministarstva zdravstva tek nedavno započelo raditi na njemu, taj je rok nemoguće ispoštovati. Stoga će se od Ustavnog suda tražiti produljenje roka, što je legitimno pravo izvršne vlasti.





Bojana Genov iz Ženske mreže pozdravlja najavu Ante Ćorušića da se novi Zakon o pobačaju neće bitno razlikovati od postojećeg. 


– To je pozitivno. Ako postojeći zakon nomotehnički nije ispravan, pozdravljamo promjene. Važno je, međutim, u njemu regulirati priziv savjesti tako da ne ometa rad bolnica. Ako zakon u tom pogledu ostane isti, pobačaji će i dalje ostati u sivoj zoni, u privatnim poliklinikama. Treba mijenjati praksu, priziv savjesti može vrijediti za liječnika, ali ne za zdravstvenu ustanovu – veli Genov.


Osim toga, poziva da se pobačaj zakonom uredi tako da to bude pokriveno dopunskim zdravstvenim osiguranjem, jednako kao i svaka druga zdravstvena usluga, na primjer vađenje krajnika ili utvrđivanje sedimentacije. 


Kristina Pavlović iz udruge Grozd, direktorica Centra za prirodno planiranje obitelji, ne želi ulaziti u takve detalje. Važno je, kaže, da se donese kvalitetan zakon, s kojim ne treba žuriti, te da u tom procesu sudjeluju sve zainteresirane strane. 



Povjerenstvo za analizu zakonskih propisa koji reguliraju prekide trudnoće i iskustva zemalja Europske unije sastalo se u srijedu. Predsjednik tog povjerenstva, ravnatelj KBC-a Zagreb i nesuđeni HDZ-ov ministar zdravstva Ante Ćorušić, izjavio je da se njihov prijedlog neće bitno razlikovati od rješenja iz postojećeg zakona. Na pitanje o tome hoće li se uvesti obvezno savjetovanje prije pobačaja, nije htio odgovoriti. Iako se smatra svjetonazorskim pitanjem, pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja, stav je Ženske mreže koja očekuje da će novi zakon zaštititi pravo žene na odlučivanje o pobačaju.

Katoličke i konzervativne udruge, s druge strane, očekuju da se u novi zakon ugradi po njima nedvojbena teza da život počinje začećem, što pravo žene na odluku stavlja u drugi plan. Ministar Kujundžić po ovom se pitanju dvije godine svog mandata držao po strani, govoreći povremeno kako nije za zabranu pobačaja, ali i kako pobačaj nije dobro rješenje. Njegova izjava iz ožujka 2018. godine, da će u pripremu zakona biti uključeni svi, pa i Katolička crkva, digla je veliku prašinu u javnosti. Ministar je to brzo demantirao, ističući da je mislio na javnu raspravu u koju će uključiti sve, a ne na to da bi u povjerenstvu koje će pisati zakon trebali sjediti i predstavnici Crkve. Tada je naglasio i da se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.


Institut savjetovanja


Postoje, međutim, i druge prepreke koje mogu bitno otežati dostupnost pobačaja u Hrvatskoj. Uz već poznati priziv savjesti, na koji se pozivaju brojni ginekolozi u našim bolnicama, to je i institut savjetovanja koje žena prolazi prije pobačaja. Obavezno savjetovanje s timom čiji sastav može biti raznoliko definiran, pa tako može uključiti i svećenika, pred ženu koja je ionako pred teškom životnom odlukom značilo bi dodatni psihološki teret, a vrijeme čekanja, odnosno odlaganje postupka da bi se ženi dalo vrijeme za razmišljanje, smanjilo bi njezine šanse da pobačaj obavi u zakonom propisanom roku. U takvom sustavu, jedini je izlaz tražiti pobačaje izvan granica Hrvatske ili »na crno«.


Ministar Kujundžić u javnu raspravu o novom zakonu, koju bi po njegovoj procjeni mogli čekati i mjesecima, namjerava uključiti što širi krug ljudi jer oko pitanja pobačaja priželjkuje što čvršći konsenzus. Priželjkuje »dobar model koji će dati najbolje rezultate, te smanjiti broj abortusa i povećati broj rođene djece. »Želim da svatko tko začne dijete bude siguran da će država jamčiti da će to dijete imati sve što mu je potrebno za život«, poručuje Kujundžić, koji prava žena, kad je o pobačaju riječ, nerado spominje.


Bojana Genov iz Ženske mreže pozdravlja najavu Ante Ćorušića da se novi Zakon o pobačaju neće bitno razlikovati od postojećeg. – To je pozitivno. Ako postojeći zakon nomotehnički nije ispravan, pozdravljamo promjene. Važno je, međutim, u njemu regulirati priziv savjesti tako da ne ometa rad bolnica. Ako zakon u tom pogledu ostane isti, pobačaji će i dalje ostati u sivoj zoni, u privatnim poliklinikama. Treba mijenjati praksu, priziv savjesti može vrijediti za liječnika, ali ne za zdravstvenu ustanovu – veli Genov. Osim toga, poziva da se pobačaj zakonom uredi tako da to bude pokriveno dopunskim zdravstvenim osiguranjem, jednako kao i svaka druga zdravstvena usluga, na primjer vađenje krajnika ili utvrđivanje sedimentacije. Kristina Pavlović iz udruge Grozd, direktorica Centra za prirodno planiranje obitelji, ne želi ulaziti u takve detalje. Važno je, kaže, da se donese kvalitetan zakon, s kojim ne treba žuriti, te da u tom procesu sudjeluju sve zainteresirane strane.