Ništa od "baraka"

‘Krstičević u svakom slučaju mora otići’: Stižu prve reakcije na vijest o propasti posla s Izraelom

P. N.

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Amerikanci su jasno rekli u kakvom stanju avioni mogu biti prodani. Izvor tvrdi da to znači da do kupnje neće doći. Krstičević je morao znati pravila igre. Ili ih je ignorirao i obmanuo javnost, ili zaista nije znao - u oba slučaja mora otići, kažu u SDP-u



Američki novinar Barak Ravid sinoć je za portal Axios napisao kako je američki ministar obrane James Mattis definitino odbio dati suglasnost Izraelu na prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj.


Ovaj je novinar prije malo manje od mjesec dana prvi objavio kako je posao zapeo, a sada donosi priču o konačnom raspletu.


– Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku”, citirao je novinar izraelskog dužnosnika, koji mu je dodao kako Izrael sada više nema izbora nego se ispričati Hrvatskoj jer je posao propao. 




MORH se zasad nije oglasio o novoj situaciji, učinit će to, tvrde, kad dobiju službeno očitovanje Izraela.


Iz krugova upućenih u način nabave izraelskih zrakoplova može se čuti da ih začuđuje cijela ova situacija. Naime, Izrael je Hrvatskoj tijekom natječaja predao dokument u kojem piše da Sjedinjene Države daju dozvolu toj zemlji da nam na natječaju za prodaju ponudi F16 verziju Barak. To bi značilo da je službeni Washington sredinom prošle godine dopustio Izraelu da Hrvatskoj ponudi verziju F16 koju je ovaj nadogradio svojom, a ne američkom opremom.



Istina, to se odobrenje odnosilo samo na to da Izrael može ponuditi te zrakoplove, a da je za realizaciju cijelog posla bila potrebna i naknada dozvola da se oni mogu prodati Hrvatskoj. Sada je zapelo kod ove druge dozvole i hrvatskoj strani nije do kraja jasno što se događa, odnosno zašto Izrael nije dobio i odobrenje za prodaju.


Ovaj slučaj u prilično neugodnu poziciju dovodi ministra obrane Damira Krstičevića. Naime, on je svoj politički kapital uložio u kupnju izraelskih zrakoplova više puta javno govoreći da je to daleko najbolja ponuda. On je i dalje optimist i vjeruje da će na kraju ovaj proces biti realiziran, ali zadnji događaji pokazuju da je to sve manje vjerojatno. Krstičević je bio u najužem timu Andreja Plenkovića kada se ovaj u ljeto 2016. kandidirao za predsjednika HDZ-a. Krstičević koji je Domovinski rat završio kao zapovjednik 4. gardijske brigade, jedne od najvažnijih postrojbi HV-a, svakako štiti Plenkovićeve bokove kada su u pitanju napadi desnice na aktualnog premijera. Medutim, unutar HDZ-a ima dosta onih koji bi željeli Krstičevićev odlazak pa bi propast kupnje F16 mogao biti povod da se od Plenkovića zatraži njegova smjena.


SDP se već noćas oglasio o novom obratu preko svojeg Twitter profila.


O problemima s avionima oglasio se i SDP.


– Amerikanci su jasno rekli u kakvom stanju avioni mogu biti prodani. Izvor tvrdi da to znači da do kupnje neće doći. Krstičević je morao znati pravila igre. Ili ih je ignorirao i obmanuo javnost, ili zaista nije znao – u oba slučaja mora otići, kažu u SDP-u.


Oglasio se i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja koji je za RTL pozvao na odgovornost ministra Krstičevića, ali i premijera Plenkovića.