Ostaje ministar

Krstičević nije omiljen u dijelu HDZ-a, ali neće biti smijenjen ni zbog nove afere. Postoji dobar razlog za to

Tihomir Ponoš

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Iako sam Krstičević nije previše omiljen u jednom dijelu stranke čini se da od njegove smjene neće biti ništa, pogotovo ne u trenutku kada on kao ratni zapovjednik 4. gardijske brigade svojim prisustvom u Vladi štiti njene bokove od napada desnice



ZAGREB Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević postaje sve ozbiljniji politički problem za premijera Andreja Plenkovića, u javnost cure mailovi iz kojih je razvidno da su Sjedinjene Države MORH pravodobno obavijestile o mogućim problemima nabavke izraelskih F-16 Baraka, ali to za sada, po svemu sudeći, ipak neće uzdrmati Krstičevićev status u Vladi.


Portal index.hr objavio je mailove upućene MORH-u odnosno pomoćniku ministra Petru Mihatovu. U prvome, iz prosinca 2017. godine, prosljeđuju mu se informacije iz Pentagona, a on predlaže MORH-u da zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina (proizvođača F-16, op.) za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova.


U mailu se upozorava da se čini da dozvola nije dana i da je moguće da uopće neće biti dana, a bez odobrenja »Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta«. Drugi je od 18. siječnja prošle godine, upućen također Mihatovu i njime ga se obavještava o slanju non-paper, a u njemu se navodi i da »još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koje je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a« (dopuštenje za prijenos tehnologije trećoj strani, op.). Iz tih je mailova jasno da je MORH bio obaviješten o mogućim problemima u nabavci izraelskih zrakoplova, a jasno je i da Izrael nije imao sva odobrenja, kako je donedavno tvrdio ministar Krstičević.




Ministra Krstičevića neće položaja koštati ni to što je u ponedjeljak govorio da je najizglednije da će Hrvatska kupiti nove američke F-16, ne cijelu eskadrilu, pa mu je premijer Andrej Plenković morao tumačiti da nema nikakve odluke niti nove ponude, te da je on, Plenković, taj koji odlučuje.


Propali projekti 


Svi ti skandali koje je Krstičević priuštio Vladi i Plenkoviću ipak ga ne bi trebali eliminirati iz Vlade. Takva se informacija moga čuti neslužbeno u HDZ-u nakon zajedničke sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke. Nitko, uključujući i predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića nije ni u jednom trenutku spominjao političku odgovornost Krstičevića za propast postupka nabave borbenih zrakoplova F 16 Barak. Iako sam Krstičević nije previše omiljen u jednom dijelu stranke čini se da od njegove smjene neće biti ništa, pogotovo ne u trenutku kada on kao ratni zapovjednik 4. gardijske brigade svojim prisustvom u Vladi štiti njene bokove od napada desnice. Dva najveća projekta Krstičevića kao ministra nisu uspjela. Nabavka višenamjenskih borbenih zrakoplova nije bila samo njegov projekt, ali Ministarstvo obrane bilo je glavni nositelj tog projekta. Valja se prisjetiti da je Krstičević svojedobno najavio ponovno uvođenje vojnog roka, a i ta je njegova ideja propala. Jedina konkretna posljedica dvaju njegovih projekata jest to da je javnost zahvaljujući ideji o ponovnom uvođenju vojnog roka doznala mladenačku dijagnozu Andreja Plenkovića o slabokrvnosti.


– Po svemu sudeći neće biti nikakvog zahtjeva za smjenom. A njegovo javno spominjanje da Hrvatska kupi zrakoplove od Sjedinjenih Država samo je jedna od opcija koje će se razmatrati nakon što je otpala nabava izraelskih F- 16 – kažu u HDZ-u.


SDP traži smjenu 


O objavljenim mailovima oglasio se i Krstičević. Sadržaj mailova nije negirao, konstatirao je da je u postupku vođena intenzivna komunikacija, mnogo pitanja se rješavalo jer je riječ o izrazito kompleksnom projektu. Odrađen je i niz dodatnih konzultacija s američkom i izraelskom stranom i »stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo puno složenije«, izjavio je Krstičević. I baš kao što ministar Krstićević sada govori samo o nekim dijelovima komunikacija, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva je u jeku afere Borg govorila da je objavljen samo dio mailova.


Prilog raspravi dao je i ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević koji je kazao »jedno je mail, a drugo službena korespondencija«. Osim što se iz toga može zaključiti da ministar smatra da se ne može službeno korespondirati mailom, jasno je da ga ne zanima što je sadržajno rečeno hrvatskoj strani, bez obzira na formu.


O cijelom slučaju, nakon objave mailova, oglasio se i SDP. Njegov predsjednik Davor Bernardić zatražio je hitnu ostavku ministra Krstičevića, a ako on ne da ostavku moglo bi se dogoditi i da SDP nešto poduzme po tom pitanju, ali Bernardić o tome nije bio određen. Bernardić smatra da Krstičević treba dati ostavku zbog laži i obmane, što je radio zajedno s Plenkovićem, a ta ostavka je stvar moralne odgovornosti iako, kako je kazao, moralna odgovornost ne ide u istu rečenicu s HDZ-om. Bernardić očekuje i da će prevladati razum te da će premijer povući odgovoran potez, a to bi bila smjena Krstičevića. Ako se, pak, ni to ne dogodi, onda će SDP razgovarati s kolegama u opoziciji o pokretanju postupka opoziva potpredsjednika Vlade i ministra obrane.