Nabava borbenih zrakoplova

Krstičević na Pantovčaku predao prijavak o fijasku s izraelskim F-16. Predsjednica se nada novom rješenju

Hina

Photo Dino Stanin/PIXSELL

Photo Dino Stanin/PIXSELL

S obzirom na politički konsenzus o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva, Predsjednica Republike izražava nadu da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem čim bržeg iznalaženja rješenja



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izrazila je nadu da će se naći brzo rješenje za obnovu borbenog zrakoplovstva, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice nakon sastanka predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaaga RH s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom.


»Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izvijestili su predsjednicu Republike i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga Kolindu Grabar Kitarović o jučerašnjem sastanku s predstavnicima Države Izrael, koji su ih obavijestili o nemogućnosti isporuke zrakoplova F-16 Barak, prema specifikacijama iz ponude.


U ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine, održat će se sjednica Vijeća za obranu s ciljem predstavljanja izvješća o postupku nabavke borbenih zrakoplova. Predsjednica Republike je zatražila od načelnika Glavnog stožera da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva.




S obzirom na politički konsenzus o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva, Predsjednica Republike izražava nadu da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem čim bržeg iznalaženja rješenja.


Na nastavak procesa modernizacije Republiku Hrvatsku obvezuju stanje i perspektive borbene tehnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a žurnost u postupanju uvjetovana je neopravdanim višegodišnjim odgađanjem odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva i trenutnim stanjem nakon remonta iz 2013. godine,« kaže se u priopćenju Ureda predsjednice RH.