Vremenska prognoza

Kraj veljače donosi temperaturne rekorde: ‘Bit će toplo kao rijetko kada

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Nakon prošlogodišnjeg kraja veljače, u većini Hrvatske jednog od najhladnijih u znanoj povijesti mjerenja, kada je “negativna” najviša temperatura zraka bila ne samo diljem unutrašnjosti nego i ponegdje na Jadranu – ove godine sasvim suprotna priča – toplina kao rijetko kada, i to ne samo u ovaj utorak, kada je mjestimice bilo i 20 °C, nego još više u sunčani četvrtak, kada bi mogli “pasti” novi rekordi.


Štoviše, za kraj veljače gotovo sigurno, a ponegdje su čak moguće i apsolutno najviše vrijednosti ikada izmjerene u veljači. Stoga će posljednji dani veljače, unatoč malo manje toploj iako pretežno sunčanoj srijedi – još više povećati njezinu iznadprosječnu toplinu. Pritom će još samo u srijedu puhati često jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima.


Prvog dana ožujka bit će oblačnije, ponegdje uz slabe oborine i malo nižu temperaturu, na Jadranu i jugo, a već za vikend vjerojatno ponovno sunčanije, uz buru, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.




U četvrtak će u unutrašnjosti temperatura gotovo sigurno biti među najvišima ikad mjerenim u veljači. No, već u petak manje toplo te oblačnije, mjestimice i uz malo kiše. U subotu sunčanije, ali uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar još malo svježije, a od nedjelje ponovno porast temperature, uz povećanje vjerojatnosti za povremenu mjestimičnu kišu.


Na Jadranu u četvrtak pretežno sunčano, često i vedro. Krajem dana zapuhat će jugo, koje će u petak malo pojačati i donijeti prolazno naoblačenje i kišu, najprije na sjeverni Jadran, a s kišom će i malo osvježiti. U subotu ponovno sunčanije i malo toplije, većinom uz buru, koja će prevladavati i u malo manje toplu nedjelju, a početkom novoga tjedna moguće je novo zatopljenje, povećanje vjerojatnosti za kišu te jačanje juga.“, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.