Bivši ministar u RTL-u Danas

Kovač najavio kandidaturu za šefa HDZ-a: ‘Ja ću biti kandidat, ja ću pobijediti!’

P. N.

Foto Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto Hrvoje Jelavić / Pixsell

Bivši ministar rekao je da bi se, da je mjestu premijera Plenkovića, zahvalio Miloradu Pupovcu



Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač u RTL-u Danas komentirao je današnju izjavu Milorada Pupovca, ali i najavio kandidaturu za šefa HDZ-a.


Kovač je prije nekoliko dana rekao da SDSS nema što raditi u vladajućoj koaliciji ako se Pupovac ne ispriča zbog uspoređivanja Hrvatske s NDH. Ispriku danas nismo čuli.


“Ja sam govorio svojedobno o povlačenju te izjave, to se, meni se čini, nije dogodilo. Ja sam razočaran, sablažnjen, nezadovoljan. Očekivao sam da će gospodin Pupovac reći da je pogriješio, da mu ne pada na pamet uspoređivati Hrvatsku s NDH, da ne dijeli razmišljanja Aleksandra Vučića. Iskreno govoreći, sada, pod ovakvim dojmom, da sam predsjednik HDZ-a, Pupovcu bih se zahvalio, a stranačkim tijelima predložio da se raskine dogovor s SDSS-om. Ovo je maltretiranje hrvatske javnosti”, rekao je Kovač.




Dodao je da pripadnike srpske manjine, kao i pripadnike durgih manjina, treba maksimalno štititi, ali da “dobivati lekcije da su Hrvatska i NDH isto – nema smisla”.


“Treba napraviti jasan rez i reći hrvatskoj javnosti da demokratska vlast štiti svakoga državljanina neovisno kojeg je podrijetla, spola, seksualne orijantacije, ali da mene netko maltretira…”, kazao je Kovač.


Milorad Pupovac spomenuo je da je “sjeme zla” posijala Vlada Tomislava Karamarka u kojoj je sjedio i Kovač. On to demantira.


“To nije istina. Ja sam svojedobno kao član Predsjedništva HDZ-a pregovarao o njegovu sudjelovanju unutar Vlade, nije istina da nije bilo razgovora. Žao mi je što gospodin Pupovac ne koristi autoritet u Hrvatskoj da pridonese jednom sasvim normalno suživotu”, kazao je.


U međuvremenu, pojavila se teza da se preko Milorada Pupovca želi srušiti Andrej Plenković. Unutarstranački izbori u HDZ-u su iduće godine, a jedan od kandidata, čini se, bit će i Miro Kovač.


“Ova situacija nema nikakve veze s unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Kad budu izbori, bit će kandidata. Neka ih bude što više, to je dobro za demokraciju u HDZ-u. Gospodin Plenković neki je dan govorio da će biti kandidat i da će pobijediti. Ja sad kažem da ću ja biti kandidat i ja ću pobijediti. No to sada nije tema, sada nije vrijeme za to. Sad je tema gospodin Pupovac koji nije povezan ni sa kakvim izborima u HDZ-u”, poručio je Kovač.