Vremenska prognoza

Konačno stižu malo manje hladni dani. Doznajte kakvo vrijeme meteorolozi prognoziraju za vikend

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Za razliku od prošlih dana, sljedeći će diljem Hrvatske biti manje hladni, a u sjevernijim hrvatskim krajevima i manje oblačni, tmurni i magloviti. No, na Jadranu i područjima uz njega oblaka će biti više nego u srijedu i četvrtak, a ponegdje će povremeno padati i kiša. Kišovitije i vjetrovitije diljem Hrvatske vjerojatno će biti u ponedjeljak, a već od utorka se ponovno povećava vjerojatnost za stabilnije i hladnije dane, na Jadranu uz buru, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U Hrvatskoj će u petak biti umjereno do pretežno oblačno, na Jadranu i uz njega mjestimice s kišom, koja će biti češća u Dalmaciji, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). U unutrašnjosti ujutro i dio prijepodneva ponegdje će biti magla. Vjetar će puhati većinom slab, na zapadu do umjeren jugozapadni, u višem gorju i jak. Duž obale će puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenom moru umjereno jugo.Najviša temperatura zraka od 2 do 5, na Jadranu između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Krajem ovoga tjedna i početkom novoga u kopnenom području slijedi zatopljenje, uz ponegdje umjeren jugozapadnjak. U dane vikenda treba računati na mjestimičnu maglu i nisku naoblaku, no bit će i sunčanih razdoblja. U ponedjeljak pak oblačno s povremenom kišom, a uz sjeverac i sjeveroistočnjak u drugome će se dijelu dana opet sniziti temperatura pa će u utorak i srijedu ponovno biti malo manje toplo, te vjerojatno većinom suho.


Promjenljivo će biti na Jadranu, uz malo kiše u nekim predjelima u subotu i nedjelju, a u ponedjeljak stiže još jedna kišna epizoda, u kojoj je mjestimice moguća i obilnija kiša. Pritom će zapuhati jugo i južni te jugozapadni vjetar, koji će tijekom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Od utorka vjerojatno stabilnije, ali i hladnije, uz buru, koja mjestimice može biti i jaka.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.