Nepovezanost

Koliko liječnika radi u Hrvatskoj? Nitko ne zna, Komora i Zavod imaju potpuno različite podatke

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA



U javnom zdravstvenom sustavu RH trenutačno je zaposleno 13.613 liječnika, kažu iz Hrvatske liječničke komore (HLK) a prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u hrvatskom je zdravstvu 15.047 liječnika, piše u petak Večernji list.


Na pitanje otkud razlika od 1434 liječnika u podacima, iz HLK-a kažu da oni govore o trenutačnom broju zaposlenih liječnika u našem zdravstvu. Dodali su da je od spomenutih 13.613 liječnika njih 271 u mirovini te da su zaposleni na četiri sata dnevno. 


Večernji list piše da unatoč ponavljanim upitima i pozivima na više adresa unutar HZJZ-a nije do zaključenja izdanja dobio odgovor i ni objašnjenje, napominjući da su podaci zavoda za prošlu godinu ali da je malo vjerojatno da je toliki broj doktora medicine u sedam mjeseci ove godine otišao iz sustava.




Kada se kompariraju podaci o broju zaposlenih liječnika unazad dvije godine, prema registru HZJZ-a, lani je u javnom zdravstvenom sustavu zaposleno 200 liječnika. Također godinama unazad isti taj registar bilježi kontinuirano povećanje liječnika zaposlenih u hrvatskom zdravstvu.


Ako se držimo HZJZ-ovih podataka ispada da je u Hrvatskoj prošle godine bio jedan liječnik na 272 stanovnika. Prema tom podatku smo u europskom prosjeku. Kada je riječ o medicinskim sestrama, o njihovu manjku i masovnom odlasku u inozemstvo svjedoče brojne bolnice.


Prema podacima HZJZ-a za prošlu godinu, u sustavu je lani 383 više medicinskih sestara, odnosno tehničara u usporedbi s 2017. ali njihov ukupan broj daleko je od potrebnog i od statističkih prosjeka kada se uspoređujemo s drugim europskim zemljama, piše Večernji list u petak.