'Jedino tako i može biti'

Kalmeta komentirao presudu: Znao sam da mene nitko ne tereti, ali tko mi je vjerovao?

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Želim zahvaliti svim ljudima u Zagrebu i Zadru koji su me zaustavljali na ulici i davali mi potporu, to mi je davalo snagu i vjeru da će istina doći na vidjelo i da će presuda biti ovakva kakva je izrečena



Bivši ministar prometa Božidar Kalmeta komentirao je oslobađajuću presudu u aferi HAC-Remorker. Prisjetio se da je na početku suđenja prije dvije godine novinarima rekao da, ako je već do toga moralo doći, da je zadovoljan što je proces počeo “jer u ovoj kući (Županijskom sudu) ne vrijede kafanske priče, insinuacije, tračevi, zlonamjerne priče nego činjenice, svjedoci, vještačenje i sve što sud koristi i tada sam rekao da se ne bojim”, prenosi N1.


“Nakon dvije godine suđenja koje je bilo svaki tjedan to se i potvrdilo i da nitko mene ne tereti za ništa. Ja sam to znao da jedino tako i može biti, ali tko je meni to vjerovao”, zapitao se.


“Trebalo je to ovdje sve proći, saslušati na dvadesetke svjedoka, tisuće spisa da bi se potom utvrdilo. Želim zahvaliti vama što ste pratili tijek suđenja jer preko tog praćenja i vašeg profesionalnog prenošenja što se događalo u sudnici i javnost je imala prilike doznati i čuti što se ovdje događa.




Želim zahvaliti mom odvjetniku i čovjeku prije svega koji mi je bio potpora i naravno svojoj obitelji i svim ljudima u Zagrebu i Zadru koji su me zaustavljali na ulici i davali mi potporu, to mi je davalo snagu i vjeru da će istina doći na vidjelo i da će presuda biti ovakva kakva je izrečena.


Niti jednom riječju nisam politiku spominjao niti se vadio na politiku i pričao da je to političko suđenje. Ovo je prvostupanjska presuda, hćoe li biti žalbe ili neće vidjet ćemo.”


Kada je riječ o planovima kaže da je i dalje u mirovini u koju je otišao jer je imao optužbu koja nije bila nimalo laka, “bila je laka za napisati, ali za mene je bila zastrašujuća.”


“Ostat ću dalje u mirovini, predsjednik županijskog odbora i pomoćnik glavnog tajnika u HDZ-u. Važno mi je i bitno posvetiti se mojim najmlađim dečkima, brinuti se o njima, izvesti ih na pravi put sa suprugom jer dvoje starijih su već na svom putu i to je to.”


Na pitanje osjeća li odgovornost jer je novac izvlačen iz sektora na čijem je čelu bio kaže da ne jer je oslobođen po svim točkama, te da može govoriti za sebe, ali za druge ne može govoriti ništa.


Njegov odvjetnik istaknuo je da je otpočetka govorio da u ovom predmetu nema personalnog dokaza.


“Imate materijalne dokaze od kojih nijedan ne optužuje Kalmetu. Ljudi odustanite od optužnice, tada sam govorio, trebao sam čekati dvije godine i dočekao sam”, zaključio je, prenosi N1.