Vremenska prognoza

Kakvo nas to vrijeme čeka da DHMZ šalje posebna priopćenja? Pojašnjavaju u Rimeteu

Portal Novilist.hr

Ilustracija Rimeteo/meteociel.fr

Ilustracija Rimeteo/meteociel.fr

Na Učki i Ćićariji također može biti prolaznog snijega, ali se očekuje i kiša koja se ledi, a zatim i kiša. Puhat će bura koja u utorak u noći lokalno može imati i orkanske udare



RIJEKA Hrvatsku sutra čeka pravi zimski dan, sudeći po najavama meteorologa. U Gorskom kotaru i unutrašnjosti bit će snijega susnježice, ponegdje i ledene kiše, dok se na Jadranu očekuju olujni udari vjetra, osobito u prvom dijelu dana. Za riječko područje izdan je žuti meteoalarm zbog povremenih olujnih udara bure podno Velebita, s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 kilometara na sat.


Iz DHMZ-a danas je stiglo posebno priopćenje u kojem pojašnjavaju da je stiglo zahladnjenje, a snjim i najavljeni prvi snijeg i susnježica, što za studeni nije ništa neobično. No, od danas poslijepodne hladnu zračnu masu polako počijne zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.


Buru će stoga u Dalmaciji zamijeniti jugo, u noći na utorak već često jako i olujno pa će more biti i jače valovito. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije padat će kiša. U gorju u početku snijeg i susnježica, a kako će se sve više po visini uvlačiti topliji zrak u drugom dijelu noći rast će vjerojatnost i za ledenu kišu, posebice u dijelovima Like već u drugom dijelu noći, a u Gorskom kotaru uglavnom od sredine dana.


Opasnost od ledene kiše




U gorju će se stvoriti i snježni pokrivač oko 10 cm, mjestimice i do 20 cm. Dakle, posebnu pozornost treba usmjeriti na gorske krajeve u kojima će prije svega biti poteškoća i ograničenja u prometu. Pod težinom snijega, ali i leda mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica. U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima, kažu u DHMZ-u.



Na Jadranu i u predjelima uz njega uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom past će i obilnija oborina, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.


U srijedu će utjecaj ciklone slabjeti, oborina će biti sve manje, a u nastavku tjedna izgledan je porast temperature, najavljuju u DHMZ-u.


Od srijede proljepšavanje


Iz Rimetea pojašnjavaju da se glavnina oborina očekuje se u noći na utorak kada bi u gorju moglo pasti između 15 i 30 cm snijega, iz razloga što će se dolina ciklone iz Sredozemlja proširiti na sjeverni Jadran uz stvaranje centra. Zbog toga će doći i do zatopljenja po visini, a uz hladnoću pri tlu, u utorak prijepodne stvorit će se uvjeti za opasnu kišu koja se ledi u dodiru s tlom, koja bi do poslijepodnevnih sati posvuda trebala prijeći u kišu na većem dijelu Gorskog kotara.


Što se Kvarnera tiče očekuje se većinom kiša, a mogući su lokalno i jači pljuskovi uz mogućnost grmljavine, osobito u ponedjeljak kasno navečer i u prvom dijelu utorka.


U ponedjeljak kasno navečer snježna granica može se samo prolazno spustiti na oko 400 metara. Na Učki i Ćićariji također može biti prolaznog snijega, ali se očekuje i kiša koja se ledi, a zatim i kiša. Puhat će bura koja u utorak u noći lokalno može imati i orkanske udare. Slabljenje vjetra očekuje se prema jutru, kada se i ciklona popuni. Do utorka kasno navečer vrijeme će se smiriti, a još slabih oborina može biti tijekom srijede. Temperature će porasti, kažu u Rimeteu.