Nije joj trebao kredit

Kako je kći Dubravke Šuice u kešu kupila luksuzan stan u centru Zagreba

Portal Novilist.hr

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL



Godine 2011., usred ozbiljne recesije u Hrvatskoj, pri čemu je došlo do stagnacije gospodarstva i pada BDP-a, 29-godišnja Mirta, kći Dubravke Šuice, koju danas poslijepodne u Europskom parlamentu čeka saslušanje za potpredsjednicu Europske komisije, postala je vlasnica luksuznog četverosobnog stana u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskoga, otkrivaju Vijesti.hr.


U pitanju je nekretnina ukupne površine od 92,36 četvornih metara, čija je cijena u tom trenutku bila viša od 200.000 eura. Cijena stanova većih od 40 kvadrata na toj lokaciji, potvrdili su za Vijesti.hr iz Tehnike, bila je te godine 2.499 eura. Prema tome, stan Šuičine kćeri stajao 230 tisuća eura ili oko 1.750.000 kuna.


Stan na prestižnoj lokaciji


Mirta Šuica diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 2006. godine te je najmanje tri, a najviše pet godina imala status vježbenice. Minimalna Zakonom propisana plaća vježbenika je 6.600 kuna bruto. Istovremeno, 2011. godine podrijetlo imovine bivše dubrovačke gradonačelnice istražuje USKOK.




Na tom se popisu imovine navodno, usred istrage, trebao naći i jedan luksuzan stan u Dubrovniku koji je gradila zagrebačka INGRA, prema pisanju N1. Iako je Šuica kasnije poručila da je odustala od tog stana, iste godine obitelj je od INGRA-e gotovinom kupila drugi stan u Zagrebu, također na prestižnoj lokaciji.


Izvadak iz Zemljišne knjige pokazuje da je zagrebački stan Mirte Šuice najprije prodavala Tehnika pa je nekretninu od te građevinske tvrtke kupila INGRA. Mirta Šuica stan prema vlastovnici kupuje od INGRA-e. Zanimljivo je uočiti kako na izvatku ne postoji nikakav teret na toj nekretnini pa se može zaključiti da stan nije kupljen kreditom, pišu Vijesti.hr.


Razlika od milijun i pol kuna


Dubrovački vjesnik je prije osam godina pisao da su Grad Dubrovnik i gradonačelnica pogodovali INGRA-i koja je gradila kompleks Lapadski dvori izmjenom Prostornog plana, odnosno dozvolom za gradnju još dviju etaža. Šuica je navodno pokazala interes za kupnju stana u tim Lapadskim dvorima. Međutim, kada je priča o tome izašla u javnost Šuica je raskinula ugovor s INGRA-om i odustala od stana.


“USKOK-ove istražitelje trenutačno zanima kako je nastala razlika od, navodno, milijun i pol eura između prihoda i vrijednosti imovine, prije svega vikendice na Blidinju u BiH čija je vrijednost procijenjena na milijun i pol kuna te stana u INGRA-inim Lapadskim dvorima, koji, kako se procjenjuje, vrijedi dva milijuna kuna te jahte od 300.000 eura”, pisao je tada Dubrovački vjesnik.


Navodno je INGRA ipak ispoštovala dogovor s gradonačelnicom te je nađen zamjenski stan na lijepoj lokaciji u Zagrebu. Izvadak iz Zemljišne knjige po kojem mlada pravnica Mirta Šuica postaje vlasnica stana vrijednog gotovo dva milijuna kuna mogao bi sugerirati da tadašnja medijska nagađanja koje je Dubravka Šuica negirala ipak nisu bila daleko od istine.