Prosvjed u Zagrebu

Kada će biti riješen problem pomoćnika u nastavi? ‘Mi smo toj djeci sve – i logopedi i psiholozi i roditelji’

P. N.

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr) ističe kako se govori o brojci od 800 pomoćnika u nastavi, "međutim, oko 600 ili 700 se odnosi na specijalne ustanove". Također je rekla kako veliki broj pomoćnika u nastavi nije došao na redovnu nastavu



Na Europskom trgu u Zagrebu održan je prosvjed inicijative “Škola za sve!”, zbog zahtjeva za pomoćnike u nastavi koje su podnijeli roditelji i škole za gotovo 800 djece s teškoćama, a koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo do početka nove školske godine. 


Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnici u nastavi (Pun-Hr) ističe kako se govori o brojci od 800 pomoćnika u nastavi, “međutim, oko 600 ili 700 se odnosi na specijalne ustanove”. Također je rekla kako veliki broj pomoćnika u nastavi nije došao na redovnu nastavu.


Problem pomoćnika u nastavi je, piše N1, izašao na vidjelo u slučaju dječaka iz Slavonskog Broda kojega prvi dan nastave nije dočekao pomoćnik, ali problem je dugotrajniji i složeniji. Tadić je istaknula kako se s novim Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi “nije pomaknulo apsolutno ništa”. Rekla je kako je pravilnik stupio na snagu, pomoćnici nisu zaštićeni, a s problemima se suočavaju i djeca i pomoćnici sami.




“Trebamo štititi djecu. Pomoćnici djeci znače sve – mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji. Mi moramo procijeniti kada će oni imati loš dan. Mi smo djeci sve., rekla je za N1.


Također je istaknula kako se svake godine suočavaju s istim problemima, pomoćnici čekaju početak školske godine i na kraju iste raskida im se radni odnos, a ne znaju kako će raditi iduće školske godine. Također je kazala kako se ne zna ni kako će se program financirati iduće godine, budući da je ovo zadnja godina financiranja programa bespovratnim sredstvima Europske unije.