Čekaonica

Kad će Hrvatska doista u Schengen? Bugarska i Rumunjska dobile su “zeleno svjetlo” još 2011., ali…

Zdenko Duka

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Plenković nije želio špekulirati koje godine će Hrvatska i stvarno ući u šengenski prostor, odnosno kada će sve zemlje EU-a donijeti i političku odluku o pristupanju Hrvatske



Europska komisija ocijenila je jučer u Strasbourgu da Hrvatska ispunjava potrebne formalne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Hrvatska je izrazila spremnost da pristupi u šengenski prostor u ožujku 2015. godine.


Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, koju je eto jučer dobila i Hrvatska, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.


Sam ulazak u Schengen, odnosno kada će biti donesena politička odluka, teško je predvidjeti iz više razloga: prvi je što se već nekoliko godina u EU-u pokušava dogovoriti reforma Dublinskog sustava, što je pitanje solidarnosti unutar Unije po pitanju migracija i o čemu još nema konsenzusa, drugi je što će se morati jačati šengenski sustav i treći što su ispred Hrvatske u čekaonici za Schengen Bugarska i Rumunjska.




Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu poslali su prošlog petka otvoreno pismo sadašnjim i novim čelnicima EU-a protiv ulaska Hrvatske u Schengen. Odmah poslije odluke EK-a Tanja Fajon ocijenila da je to »neprihvatljiva odluka« Junckerove Komisije na odlasku


Slovenski eurozastupnici su u petak iznijeli rezerve o tehničkoj i pravnoj sposobnosti Hrvatske da zaštiti Schengen pa su tražili odgodu odluke, odnosno da se Hrvatskom bavi nova komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen. Pismo je potpisalo šestero zastupnika, po dvoje iz skupine europskih pučana, iz skupine socijaldemokrata te nove grupacije Renew Europe. Zastupnici stranke SDS Janeza Janše, također pučani, odbili su potpisati pismo.


Slovenski ministar obrane Karl Erjavec, koji je jučer bio u službenom posjetu Zagrebu, odbio je komentirati je li Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor.Na pismo slovenskih eurozastupnika u ponedjeljak reagiralo svih 11 hrvatskih zastupnika u EP-u i u pismu Europskoj komisiji istaknulo da je Hrvatska tehnički spremna za Schengen i da očekuje potvrdu Europske komisije. Za pismo Bruxellesu hrvatske eurozastupnike okupio je IDS-ovac Valter Flego.