Jak vjetar

KVARNER U CRVENOM Zbog olujne bure zatvorena autocesta do Delnica

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



Za područje Kvarnera na snazi je crveni meteoalarm zbog vrlo jake, a mjestimice i olujne bure, koja bi na udare mogla dosegnuti i preko 150 kilometara na sat. U Rijeci je trenutno 3 stupnja iznad nule, ali je osjet hladnoće zbog vjetra daleko jači.


Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i autocesta A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Kikovica-Delnice, te neke državne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su i državna cesta DC1 Ondić-Gračac-Knin (snježna vijavica), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, državna cesta DC8 Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježni nanosi), Paški most i županijska cesta Dobroselo-Brotnja (snježni nanosi).


Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Čavle-Kikovica, autocesta A7 na dionici Draga-Šmrika, Jadranska magistrala DC8 između Bakra i Senja, riječka obilaznica na dionici čvor Škurinje-čvor Orehovica, državna cesta DC25 Gospić-Karlobag i lokalna cesta LC58107 Kraljevica-Križišće. Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupina).




Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC3 u mjestu Svilno vozi se jednim trakom usporeno. Zbog jakih udara vjetra na dionici državne ceste DC1 Borje-Klapavica vozače HAK poziva na dodatni oprez. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz Dalmacije i Rijeke u smjeru unutrašnjosti i obratno.


Pretežno oblačno s oborinama te u većini krajeva vjetrovito, najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti uglavnom od -2 do 3, uz obalu od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva, a na krajnjem jugu malo toplije.  U većem dijelu unutrašnjosti padat će slab snijeg, osobito u istočnim i gorskim krajevima, a najčešće u Lici. Na Jadranu povremeno kiša, osobito na jugu gdje će biti i obilnija uz grmljavinu, dok će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije biti i susnježice i snijega. Prema kraju dana postupni prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeveroistočni, na istoku povremeno umjeren sjeverni, na Jadranu jaka i olujna bura, a na krajnjem jugu još prijepodne jugo, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za srijedu.