Sutra sastanak

KUJUNDŽIĆA ČEKA VRUĆI RUJAN Sindikati traže dvostruku povišicu ili kreću u štrajk

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Inzistirat ćemo da pregovore završimo najdulje do 15. rujna. Ako se to ne dogodi, krenut ćemo u sindikalne akcije, upozorava čelnik najvećeg zdravstvenog sindikata Stjepan Topolnjak



ZAGREB – Sutra ujutro na Ksaveru se ponovno s ministrom zdravstva, Milanom Kujundžićem, sastaju predstavnici sindikata u zdravstvu. Pregovarat će se pod pritiskom, jer su sindikati odlučni, ako ne dobiju traženo povećanje plaća, u rujnu krenuti u sindikalne akcije, uključujući i štrajk.


Sindikati traže dvostruku povišicu, u skladu s pozicijama na početku pregovora započetih ovog proljeća: tri posto povećanja plaće na osnovu uvjeta rada, i još četiri posto na račun odgovornosti za život i zdravlje, što bi se odnosilo na medicinsko i nemedicinsko osoblje koje sudjeluje u procesu dijagnostike i liječenja, kao što su psiholozi, defektolozi, fizičari….


Ministar Kujundžić u javnosti neprestano ponavlja da se traži rješenje za povećanje plaća u zdravstvu ove jeseni, ali signali koji stižu iz Vlade ne daju opravdanja za takve izjave. Dan uoči Velike Gospe Kujundžić je poručio kako vjeruje da će Vlada iznaći sredstva za 4-postotno povećanje plaća u zdravstvu, dok je ministar financija Zdravko Marić gotovo istovremeno jasno dao do znanja da Vlada ne namjerava izdvojiti niti jednu javnu službu kojoj bi plaće rasle više od dva posto rasta osnovice od 1. rujna za sve državne i javne službe. Ključni je Vladin stav, naglasio je Marić, horizontalni odnos prema svim službenicima, u okviru mogućnosti.




– Uz dužno poštovanje prema njima, ne može se izdvajati zaposlene u zdravstvu i obrazovanju od ostalih službi – izjavio je Marić.


S figom u džepu


Sindikalci stoga u pregovore ulaze s velikim oprezom, a pitaju se i zašto su uopće četiri mjeseca pregovarali s ministrom Kujundžićem kad je na kraju postignuti dogovor pao u vodu. Potpisali su produljenje važenja postojećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada, a hoće li u međuvremenu ishodovati željeno povećanje plaća pod velikim je upitnikom.



»Želimo dobiti ono što smo parafirali – povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna«, rekao je Topolnjak Hini.


»Ako Vlada to ne prihvati i bude držala figu u džepu, naši zahtjevi bit će veći. Očekujemo da se Kujundžić izjasni o stavu Vlade i o tome što možemo očekivati. Tražimo da pregovori idu bržim tempom kako bi ih završili do 15. rujna, a ako se to ne dogodi naša tijela odlučit će o pokretanju sindikalnih akcija«, kaže Topolnjak.


Predsjednica Glavnog vijeća Samostalnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak očekuje da u Ministarstvu zdravstva sindikati dobiju definitivan odgovor što je Vlada odlučila napraviti kako bi se prepoznale potrebe zaposlenih u zdravstvu, ponajviše medicinskih sestara i liječnika, koji su vrlo tražena roba na europskim tržištu.


»Ono što se više traži ima i veću cijenu, a u ovom su trenutku najtraženije medicinske sestre. Treba zadržati naše ljude, a da bi to bilo moguće nužno je podizanje cijene rada«, poručuje Prašnjak. (H)



Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, Stjepan Topolnjak, podsjeća da je dva posto povećanja plaće za državne i javne službe dogovoreno, i oko toga nema spora, »ali to nema veze s kolektivnim ugovorom za zdravstvo«.


– Očekujem da ćemo razgovarati o startnim pozicijama na kojima smo prekinuli pregovore, što znači četiri posto povećanja plaće u zdravstvu od četiri posto od 1. listopada i još tri posto koje smo pokušali dogovoriti za 1. kolovoza, ali Vlada to nije prihvatila. Očekujemo da sada neće držati figu u džepu i reći da novca nema, a zna se da novca ima – veli Topolnjak.


Strpljenje zdravstvenih radnika je pri kraju. Ako dogovora koji bi ih zadovoljio ne bude, Vladu i ministra Kujundžića čeka vrući rujan.


– Inzistirat ćemo da pregovori idu bržim tokom, da ih završimo najdulje do 15. rujna. Ako se to ne dogodi, krenut ćemo u sindikalne akcije – odlučan je Topolnjak. Drugo im, kaže, ne preostaje jer se dosad pokazalo da su Vladini pregovarači držali figu u džepu i nisu pregovarali u dobroj vjeri. Pozivanje na druge javne i državne službe, kaže, ne može držati vodu jer sve službe, osim zdravstva, imaju važeći kolektivni ugovor.


Nema zavlačenja


– Izvlače se na ostaje javne službe, ali oni svoje kolektivne ugovore imaju. Mi smo naš kolektivni ugovor trebali potpisati još lani, ali smo to prolongirali za jednu godinu zbog liječnika. Tražili smo izmjenu Zakona o reprezentativnosti, Vlada to nije napravila, a mi smo godinu i pol bez kolektivnog ugovora. U takvoj situaciji, zavlačenja više nema – ističe Topolnjak.


Ako se koeficijenti budu mijenjali za obrazovanje, tražit će to i za zdravstvo, jer se u zdravstvu nisu mijenjali još od 2001. godine. Tako se događa da je plaća čistačice u bolnici niža od minimalne plaće, a za one koji su počeli raditi ranije, minimalnu plaću prelazi za 40 kuna. Plaća čistačice iznosi 3.750 bruto, što dovodi do toga da hrvatsko zdravstvo ne napuštaju samo liječnici i medicinske sestre, već i IT stručnjaci, vodoinstalateri, kuhari…


– Nitko više ne želi raditi u zdravstvu jer su plaće veće kod privatnika. Posljedica koja nam prijeti je potpuni kolaps sustava – upozorava šef najvećeg zdravstvenog sindikata.


Očekuje da će odaziv štrajku, u slučaju da se dogovor oko većih plaća ne dogodi, biti ogroman.